Ads Top

FD-onderzoek: TenneT is koploper in digitale transformatie

TenneT is één van de Nederlandse koplopers in digitale transformatie, blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Vlerick Business School bij de grootste 200 bedrijven. Samen met negen andere organisaties, waaronder ING, Arcadis en Royal HaskoningDHV, vormt TenneT de voorhoede. 

René Kerkmeester, senior manager Digital Transformation: "Dat TenneT hoog scoort is een groot compliment voor het team dat werkt aan digitalisatie. We bereiden onze organisatie én de elektriciteitsmarkt voor op een duurzame toekomst met grotendeels hernieuwbare energiebronnen en dus sterkere variaties in het aanbod van zonne- en windenergie."

De energietransitie houdt een fundamentele verandering in voor de wijze waarop het elektriciteitsnet en de energiemarkt functioneren. TenneT wil innovaties op energiegebied stimuleren en nieuwe inzichten ontwikkelen op basis van data. Hierdoor kan de organisatie tijdig en effectief inspelen op de veranderingen.

TenneT zet bijvoorbeeld innovatieve blockchaintoepassingen in bij pilots in Nederland en Duitsland om flexibele toegang tot decentraal vermogen te faciliteren. Denk aan elektrische auto's die door gebruik te maken van de opslagcapaciteit van de batterijen meehelpen aan het stabiliseren (de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit) van het hoogspanningsnet. Ook onderzoekt TenneT of sensoren in voertuigen kunnen worden gebruikt om voorspellingen van opwekking van zonne-energie te verbeteren. Door gebruik te maken van real time data afkomstig uit de sensoren van auto's kunnen weersomstandigheden zoals mist die zorgen voor een acute afname van zonne-energie direct worden waargenomen. TenneT kan vervolgens snel handelen om vraag en aanbod op het hoogspanningsnet in evenwicht te houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.