Ads Top

Zonnepanelen op bedrijfsgebouwen gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht gaat de daken van de eigen bedrijfspanden aan de Tractieweg voorzien van 1.834 zonnepanelen, met een totaalvermogen van 532.000 Watt piekvermogen (Wp). De panelen worden geplaatst op de voormalige opslagplaats voor strooizout, de werkplaatsen, de voertuigenstalling en de fietsenstalling.

Met deze zonnepanelen verwacht de gemeente circa 452.000 KWh per jaar op te wekken en circa 181.000 KWh terug te leveren aan het openbare elektriciteitsnet. Deze hoeveelheid ‘terug-levering’ staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van circa 40 huishoudens.
Eerste zonnepaneel

“De ligging en de grote dakoppervlaktes van deze bedrijfsgebouwen lenen zich heel goed voor het opwekken van zonne-energie,” zegt Kees Geldof, wethouder Openbare Ruimte en Groen. Hij plaatste samen met Yvonne Kokx, directeur Stadsbedrijven, op vrijdag 16 maart de eerste zonnepanelen, op de fietsenstalling van Stadsbedrijven aan de Tractieweg. “De opgewekte zonne-energie kunnen we vervolgens zelf weer gebruiken, onder meer voor elektrische voertuigen.”

De opgewekte zonne-energie gebruikt Stadsbedrijven voor de eigen gebouwen. Overdag voor de verlichting, computers, werkplaatsen, kantine en de wasplaats. Aan het einde van de middag en begin van de avond kunnen de elektrische voertuigen worden opgeladen voor de volgende werkdag. Daarbij gaat het onder meer om kleinere wagens die worden gebruikt bij het legen van prullenbakken, maar ook personenauto’s waarmee bijvoorbeeld opzichters zich door de stad vervoeren.

De kosten van de investering worden deels gedekt uit een subsidieregeling van de Rijksoverheid. Het deel dat niet gesubsidieerd wordt, verwacht de gemeente in een periode van circa 13 tot 14 jaar terug te verdienen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.