Ads Top

'​Weren oude diesels in stedelijke milieuzones misleidend en zinloos'

Arnhem wil vanaf 1 januari 2019 de luchtkwaliteit in het centrum verbeteren door dieselauto’s van vóór 2004 te weren. Het instellen van een milieuzone is begrijpelijk, maar tegelijkertijd zinloos. Een beter alternatief is voor handen zegt XMILE, de Arnhemse producent van een biologische brandstofkatalysator.

Auto’s toegelaten op Europese wegen moeten voldoen aan een maximale uitstootnorm: Euro 1 tot en met Euro 6. Hoe jonger de auto des te strenger de norm. De Europese testmethode om samen met autofabrikanten de uitstoot te bepalen, heeft echter niets met de werkelijke uitstoot in de praktijk te maken. Het gaat de gemeenten om de uitstoot in de stad, die bepaald wordt door intensief verkeer, stoplicht koude starts in de ochtend of einde werkdag. Dit zijn bepalende factoren die niet opgenomen zijn in Europese testmethode.

Volgens een woordvoeder van de gemeente Arnhem rijden er dagelijks 800 oudere diesels in het centrum. Deze worden vanaf geweerd en dienen vervangen te worden voor nieuwere diesels. Een rekensom leert dat een Euro 2 of Euro 3 diesel inruilen voor een jonge Euro 5 diesel resulteert in een economische schade voor eigenaren van € 8.000.000,- terwijl het voordeel voor het milieu 0% is. De Arnhemse producent van de biologische brandstofkataly-sator XMILE start daarom een campagne om de luchtkwaliteit in Arnhem echt te verbeteren door schoner te tanken.

Uit praktijktests van wetenschappelijke onderzoekbureaus blijkt dat de uitstoot van dieselauto’s in de afgelopen 25 jaar nauwelijks is veranderd. Uit de tests kwam naar voren dat een relatief jonge Euro 5 diesel slechter presteert dan een Euro 1 diesel uit 1992. De conclusie is helder: de Diesel Euro 1 tot en met 6 indeling geeft geen enkele basis voor het oplossen van een milieuvraagstuk. Er is echter een andere invloedrijke factor, die wél kan bijdragen aan een schonere lucht: de brandstofkwaliteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.