Ads Top

Mogelijk verbod op cv-ketels: 'Het is bij lange na niet genoeg'

Na 2021 zou er Nederland geen enkele nieuwe cv-ketel geïnstalleerd mogen worden. Die oproep doen vijftien energiebedrijven, milieuorganisaties en de installatiebranche. Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht, is vooral blij met de korte termijn die genoemd wordt. "Dit is echt nog maar het begin, maar nu gaan mensen hopelijk beseffen dat ze zelf ook aan de slag moeten."

Het manifest is ambitieus: vanaf 2021 worden traditionele cv-ketels verboden – zowel in nieuwbouwhuizen als in bestaande woningen waar de ketel vervangen moet worden. De maatregel is nodig om de doelstellingen in het Parijs-akkoord te halen, aldus de lobbygroep. "En daar hebben ze gelijk in", zegt Maarten Hajer. "Het vervangen van cv-ketels alleen is bij lange na niet genoeg, maar het zou goed zijn als dit plan het haalt en er een scherpe deadline wordt gesteld."

Het voornaamste probleem van het vervangen van een cv-ketel voor een duurzamer alternatief: de kosten. Hajer rekent voor: "Bij een goed geïsoleerd, redelijk nieuw huis heb je een elektrische warmtepomp met zonnepanelen voor gemiddeld zo’n 13.000 euro. Maar daarmee ben je er nog niet. De overheid wil dat we vanaf 2020 alleen nog maar klimaatneutraal bouwen. Voor nieuwbouw is dat niet heel moeilijk, maar bij bestaande bouw ligt dat anders. Klimaatneutraal kost dan al gauw 35.000 euro. Maar wie in een huis van vijftig jaar oud of ouder woont, is al gauw veel meer kwijt. Ik vind daarom dat je mensen die nu uit zichzelf al naar ‘nul op de meter’ gaan, tegemoet moet komen – bijvoorbeeld in het verlagen van hun onroerendezaakbelasting (OZB). Alternatieven voor de cv-ketel zijn nog volop in ontwikkeling en gaan op termijn goedkoper worden, tot die tijd zullen ze gesubsidieerd moeten worden."

Dat heeft niet alleen gunstige gevolgen voor de ecologische voetafdruk op korte termijn. "Mijn stelling is dat sommige burgers het ‘onmogelijke’ zullen gaan presteren zodra je ze een financiële prikkel geeft. Die pioniers zorgen voor creatievere oplossingen dan de overheid ooit kan verzinnen."

Om deze vernieuwende geesten draait ook de tentoonstelling ‘Places of Hope’, die op 4 april opent in de Kanselarij Leeuwarden. Maarten Hajer is curator van deze tentoonstelling. "Je ziet daar hoe Nederland transformeert van een land vol grootschalige industrieën en infrastructuur tot een netwerk van gemeenschappen die zelf hun energie opwekken en de omgeving aanpakken."

Bezoekers van de tentoonstelling maken kennis met de personen achter de plekken waar het nieuwe Nederland nu al zichtbaar is, van de dorpsmolen in het Friese Reduzum tot de ‘circulaire’ werkplekken rond Schiphol. Op de tentoonstelling experimenteren bezoekers met nieuwe gereedschappen en ervaren ze hoe en waar we in de toekomst zullen wonen en werken. Pioniers laten zien hoe steden ingericht kunnen worden, hoe huizen er over tien jaar uitzien, hoe de landbouw meer bij kan dragen aan biodiversiteit – et cetera. Hajer: "De oplossingen voor Nederland liggen niet in statistiek, maar in de verbeelding. Alleen door deze mensen aan het woord te laten krijgen we zicht op aantrekkelijke alternatieven voor hoe we nu leven."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.