Ads Top

Vattenfall doet mee aan test om kosten en onderwatergeluid bij wind op zee te verminderen

Onlangs is de lancering aangekondigd van BLUE PILOT, een grootschalig demonstratieproject gericht op het verlagen van kosten en onderwatergeluid tijdens de bouw van offshore windparken.  Het BLUE PILOT-project is onderdeel van Carbon Trust offshore windaccelerator (OWA) waarvan o.a. Vattenfall partner is.

Voor de Nederlandse kust gaat binnenkort een interessante test van start die een kleine revolutie in de aanleg van offshore windparken teweeg kan brengen. Windmolens moeten stevig in de zeebodem worden verankerd om te voorkomen dat ze bij de eerste de beste windvlaag omvallen. Daarvoor zijn vele oplossingen ontwikkeld. Een van de meest gangbare methoden is om een grote funderingsbuis of -paal in de zeebodem te heien, een koppelstuk toe te voegen en tot slot de windmolengenerator helemaal bovenin te installeren, vaak op meer dan 100 meter boven het wateroppervlak.

De bijdrage van Vattenfall aan het consortium wordt gedreven door de wens om de markttoegang van nieuwe technologieën te ondersteunen en een continue ontwikkeling binnen de windenergiesector te waarborgen. Via het consortium zal Vattenfall een exclusief inzicht krijgen in de gegevens en resultaten en deel kunnen nemen aan de testen.

Conventionele heiwerkzaamheden veroorzaken geluid onder water en belasten het funderingsstaal buitensporig. Het Nederlandse technologiebedrijf Fistuca BV heeft nu een nieuw type hamer ontwikkeld die water gebruikt als heiwerktuig. Tot dusver heeft het bedrijf met succes kleinschalige onshore tests uitgevoerd, bijvoorbeeld op een aanmeerpaal in een Nederlandse haven. In de zomer van 2018 worden de tests uitgebreid naar een grootschalige heitest met monopalen op zee voor de Nederlandse kust. Vattenfall ziet potentieel in de methode en is lid geworden van een consortium van belanghebbenden uit de particuliere- en overheidssectoren, dat 3,2 miljoen euro in het project investeert en bijdraagt met onder andere technische ondersteuning, beheer, de hamer, monopalen en installatievaartuigen.

Het systeem bestaat uit een watertank en een open verbrandingskamer. De energie die nodig is om de paal in de zeebodem te heien, wordt opgewekt met gasverbranding, waardoor de paal met een eerste slag naar beneden wordt gedreven, terwijl tegelijkertijd een waterkolom in de tank naar boven wordt geduwd. Wanneer het water terugvalt naar de bodem van de tank, vertraagt het en brengt het de energie over op de paal, die daardoor dieper in de zeebodem wordt gedreven. Vanwege de eigenschappen van water vindt deze vertraging gedurende langere tijd plaats dan bij een conventionele hydraulische hamer. Dit zorgt voor een stillere, zachtere slag die tegelijk meer energie overbrengt. Dat vermindert volgens Fistuca het aantal hamerslagen in vergelijking met conventionele methoden voor het heien van palen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.