Ads Top

Aantrekkende economie zet groei zonnedaken in hogere versnelling

In 2017 groeide het vermogen van zonnepanelen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland met 100 megawatt (MW). Dat is een groei van 38 procent in vergelijking tot het voorgaande jaar. Netbeheerder Stedin ziet al jaren de groei stevig doorzetten, maar 2017 was een nieuw record jaar. Belangrijke reden is de aantrekkende economie. Er worden veel meer zonnepanelen geïnstalleerd, bijvoorbeeld in de nieuwbouw. Ook ziet Stedin het aantal grote installaties, zoals daken van stallen die vol met zonnepanelen worden gelegd, hard groeien. De zonnepanelen in Stedin-gebied hebben samen een vermogen van 363 MW. Dit vermogen kan voldoende duurzame stroom opwekken om 107.000 huishoudens een jaar lang te voorzien.

De ranglijst van gemeenten met het meeste geregistreerde vermogen zonne-energie wordt sinds afgelopen zomer aangevoerd door Utrecht. Andere jaren stond Den Haag op de eerste plaats, maar de hofstad moet nu Utrecht en ook Amersfoort in de ranglijst voor zich dulden. Naast de steden doen ook de relatief kleine gemeenten het goed. Goeree-Overflakkee, Utrechtse Heuvelrug, Pijnacker-Nootdorp en Houten hebben alle vier rond de 20.000 huishoudens en staan toch in de top 10.

De kleinere gemeenten in Stedin-gebied zijn doorgaans ook de gemeenten die de meeste groei van vermogen zonne-energie laten zien. Dit zijn vaak gemeenten met veel nieuwbouw of waar het eenvoudiger is om panelen te installeren op bestaande daken. De afgelopen vier jaar was Rijswijk met afstand de grootste stijger in Stedin-gebied. Hier werd het vermogen van zonne-energie bijna drie keer groter. Zoetermeer is de enige stad in de top 10 van sterkste stijgers. In Zoetermeer verdubbelde het vermogen zonne-energie ruim sinds 2014.

Bij Stedin is van ruim 90.000 huishoudens in Zuid-Holland en Utrecht bekend dat zij zonnepanelen hebben. Daarnaast hebben ook 700 grote installaties zich geregistreerd. Dit zijn vaak ondernemers die daken van bijvoorbeeld stallen of loodsen vol leggen met zonnepanelen. Het gaat hier om projecten die via CertiQ worden geregistreerd en SDE+ subsidie krijgen. Het vermogen van grote installaties in het gebied van Stedin is in 2017 gegroeid met 90%. Het totale vermogen van deze grote installaties is nu 76 MW, een vijfde van het totaal vermogen zonne-energie. Dit aandeel zal de komende jaren steeds harder groeien. Analyse van de afgegeven SDE+ subsidiebeschikkingen laat zien dat er de komende jaren nog honderden MW-en bijkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.