Ads Top

Vanaf 1 februari 2018 geen aardgasaansluiting meer in nieuwbouw in Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Fusiegemeenten Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en 23 andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam hebben vandaag een grote stap gezet op weg naar een aardgasloze toekomst. Alle nieuwbouwwoningen waarover het besluit tot bouw na 1 februari 2018 wordt genomen, worden opgeleverd zonder aardgasaansluiting. Dat staat in een intentieovereenkomst die de gemeenten op 1 februari ondertekenden. John Nederstigt, wethouder duurzame ontwikkeling, en Bob Graal, wethouder bouw en woningtoezicht ondertekenden als eersten de intentieverklaring namens de fusiegemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

De ondertekening vond plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Overheden en de bouw- en vastgoedsector gingen tijdens het congres in gesprek over de stappen die nodig zijn voor een duurzame energietransitie.

Wethouder John Nederstigt ziet een woning zonder aardgas voor zich: ‘Het moet net zo gemakkelijk of zelfs makkelijker zijn als een woning met aardgas. We leveren niet in op comfort. De prijs moet goed zijn en goedkoper dan gas. Er zijn op dit moment al de nodige voorbeelden van gasloze woningen, zoals de wijk De Vlinderslag in Nieuw-Vennep, de wijk de Hofstede in Zwaanshoek en de wijk Zuiderhoeven in Hoofddorp, waarvan de bouw afgelopen najaar is gestart. En we bouwen aan meer:  de nieuwbouwwijken Lincolnpark en Victoriapark worden aardgasloos.’ Wethouder Graal van Haarlemmermeerliede en Spaarnwoude: ‘We zetten hiermee een belangrijke stap, waarbij de bouwers niet kunnen achterblijven. We moeten van gas los, want we kunnen niet doorgaan met de rekening bij de Groningers te leggen.’

Een van de doelen van de MRA-samenwerking is de versnelling van de woningbouwopgave. De totale behoefte is 230.000 woningen tot 2040 en de versnelling bedraagt 60.000 woningen van 2017 tot en met 2020. Dat betekent de bouw van gemiddeld 15.000 nieuwe woningen per jaar tot 2020 en bijna 10.000 per jaar tot 2040. Met het oog op de energietransitie moeten vanaf nu zo veel mogelijk van deze woningen aardgasvrij worden opgeleverd, waarbij de markt wordt uitgedaagd om energieleverende woningen te realiseren.

De energietransitie is noodzakelijk, gezien de afspraak in het Energieakkoord om in 2050 een bijna volledig duurzame energievoorziening te realiseren. De intentieovereenkomst beperkt zich niet alleen tot nieuwbouwplannen waarover nog moet worden besloten. In de overeenkomst staat ook dat waar mogelijk eerder vastgestelde plannen alsnog worden beoordeeld op de haalbaarheid van een aardgasvrije oplevering.

Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland vertelt: “Regionale samenwerking binnen de Metropoolregio Amsterdam heeft veel voordelen boven een lokale aanpak. Hierdoor wordt een aardgasvrije ontwikkeling van nieuwbouwwoningen gestimuleerd zonder dat gemeenten elkaar daarbij onderling beconcurreren. Ontwikkelaars zullen niet de behoefte voelen om naar andere gemeenten in de regio te gaan, omdat het beleid overal gelijk is.”

Daarnaast brengt de gezamenlijke aanpak de opgave en ervaringen veel beter in kaart dan wanneer één enkele gemeente ervaring opdoet met het aardgasvrij bouwen van nieuwbouwwoningen. Op
basis hiervan kan een brede aanpak worden ontwikkeld, die inzetbaar is in uiteenlopende situaties. Deze lessen worden ook gedeeld met projectontwikkelaars in de regio.

Bovendien geeft een regionaal standpunt duidelijkheid aan inwoners: aardgasvrij is de weg die we vanaf nu inslaan. Dit zorgt ook voor gemak in de toekomst, immers elke woning met een aardgasaansluiting moet later alsnog worden aangepast om aan de doelen van 2050 te voldoen.

Niet alle gemeenten in de MRA hebben de overeenkomst ondertekend. Dat komt doordat soms lokaal al afspraken waren gemaakt over de weg naar een aardgasvrije toekomst. Dat is onder meer het geval voor de gemeenten in de deelregio Gooi en Vechtstreek. De intentieovereenkomst is ondertekend door 25 van de 33 gemeenten in de MRA en de gemeente Ronde Venen.

De intentieovereenkomst sluit bovendien goed aan op het besluit dat de Tweede Kamer dinsdag 30 januari 2018 nam om de gasaansluitplicht voor nieuwbouw uit de wet te schrappen. De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam werken dus al direct samen aan de uitvoering van dit besluit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.