Ads Top

'Concurrentie Nederlandse energiemarkt moordend'

Nederland telde in 2017 ruim 40 energieleveranciers met een landelijk bereik. Naast de opkomst van prijsvechters is de concurrentie verder toegenomen door de komst van 100% groene leveranciers, vaak met groene stroom van eigen bodem. Zowel de vraag naar als het aanbod van ‘oranje’ stroom is sterk in ontwikkeling.

Het resultaat: Nederlandse energieleveranciers voeren een stevige concurrentiestrijd op basis van welkomstkortingen en actietarieven voor vaste jaarcontracten. Zo liepen in 2017 welkomstkortingen op tot 350 euro en kon een Nederlands huishouden gemiddeld 253 euro besparen op het energiecontract. Maar ook cadeaus en slimme thermostaten worden regelmatig ingezet.

Een en ander staat in het onderzoek dat onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise uitvoerde ten behoeve van de jaarlijkse Energie Awards.

De gehele top 10 scoort tussen een 7,7 en 8,5 voor service. Daarmee is de klantbeoordeling over de hele linie verbeterd. Ook grote energiereuzen als Nuon en Eneco scoren relatief hoog met een 7,7.

Wat betreft prijsstelling waren in 2017 Oxxio, Greenchoice en respectievelijk E.ON het scherpst geprijsd in de energievergelijker. Op de voet gevolgd door Nuon, Powerpeers en Eneco. Met stip op 11 en 12 staan de ‘oranje’ nieuwkomers Vandebron en Pure Energie. Oxxio komt opnieuw als beste uit de bus. Dit heeft de leverancier vooral te danken aan een scherpe prijsstelling.

De scherpe tarieven en toegenomen populariteit van groene leveranciers ziet de vergelijkingssite terug in het recordaantal overstappers. Bijna een kwart meer consumenten stapte het afgelopen jaar via de vergelijkingssite over naar een andere energieleverancier. De meeste mensen stapten over naar Nuon, Eneco, E.ON, Oxxio, Greenchoice of Vandebron.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.