Ads Top

Consortium werkt aan eerste drijvende zonnecentrale op zee

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan de eerste drijvende zonnecentrale op zee bouwen. Dat gebeurt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen, meldt het ANP.


In het project zitten Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderzoeksinstituut TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), energiebedrijf TAQA uit de Verenigde Arabische Emiraten en de initiatiefnemer, Oceans of Energy uit Leiden. Ook de Universiteit Utrecht is erbij betrokken.

De bedoeling is dat deze zogenoemde zonnefarms tussen windmolens op Noordzee komen te liggen, zodat in die gebieden nog meer duurzame energie kan worden opgewekt.

Gunstig is dat ze geen schaarse ruimte op het land innemen en ook ligt op zee de opbrengst zo'n 15 procent hoger, mede dankzij de reflectie van zonlicht van het water naar de wolken.

De Universiteit Utrecht voert het onderzoek uit naar de elektriciteitsproductie van het eerste prototype op zee, zo’n vijftien kilometer uit de kust bij Scheveningen. “Op zee heb je een groot verkoelingseffect van het zeewater”, zegt zonne-energiedeskundige Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht. “Daardoor ligt de opbrengst van een zonnepaneel naar verwachting rond de vijftien procent hoger dan op land. Maar er zijn ook factoren die een negatieve invloed hebben. De zonnepanelen zullen soms onder water staan – als er golven van tien meter hoog zijn, dan is dat niet te voorkomen. Daarnaast zullen de panelen wat wiebelen. Wat de invloed is van deze veranderende hoek, is ook nog nooit onderzocht.”

Volgens Allard van Hoeken, oprichter van initiatiefnemer Oceans of Energy, wordt het hoe dan ook een uniek project. “Wat wij hier in drie jaar tijd neer gaan zetten is bijzonder en nooit eerder gedaan. Zonnefarms werden al op binnenwateren gelegd, maar op zee is dat niet eerder gebeurd omdat dit erg moeilijk is. Je hebt daar immers te maken met enorme golven en andere destructieve natuurkrachten. Met de kennis en ervaring van deze Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven uit de offshore industrie zijn we overtuigd van succes.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.