Ads Top

Nieuwbouw Breecamp aardgasloos

De binnenkort te bouwen woningen in het noordelijk gedeelte van de buurt Breecamp (Stadshagen) krijgen geen aansluiting op het aardgasnetwerk. Dat betekent dat deze buurt aardgasloos wordt. Dat staat in het voorstel van het college aan de gemeenteraad voor het bestemmingsplan voor dit te ontwikkelen woongebied.

De aanwijzing van dit gebied tot aardgasloos past in de duurzaamheidsambities van de gemeente Zwolle. Doel voor Zwolle is in 2050 energieneutraal te zijn. Voor nieuw te ontwikkelen gebieden is de ambitie deze zo energieneutraalmogelijk en aardgasloos te realiseren.

Het besluit van het college tot aanwijzing van deze aardgasloze buurt loopt vooruit op de te verwachten wijziging van de Gaswet. De aansluitplicht van de netbeheerder voor aardgas vervalt hiermee.

Als volwaardig alternatief voor het fossiele aardgas kunnen de woningen all electric worden toegerust op basis van een individuele warmtepomp. Dit is een bewezen techniek die reeds op grote schaal wordt toegepast. De totale investering (aanschaf en gebruikskosten) is volgens berekening voor de bewoner minimaal gelijk en in veel gevallen zelfs lager dan voor verwarming met aardgas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.