Ads Top

Sensor waarschuwt lijnwerker in hoogspanningsmast

Infrabedrijf Liandon heeft een slimme sensor ontwikkeld die lijnwerkers in hoogspanningsmasten waarschuwt als ze te dicht bij de hoogspanning werken. De sensor, die wordt vastgemaakt aan de veiligheidshelm, gaat piepen, trillen en licht flitsen als de lijnwerker te dichtbij een spanningsveld is.

Voor zover bekend wordt een dergelijke sensor nog nergens ter wereld gebruikt bij het werken in hoogspanningsmasten. Vandaag is bij werkzaamheden aan het 50kv hoogspanningsnet van netbeheerder Liander in Tiel met de slimme sensor gewerkt.

Het apparaat registreert wanneer de spanning te hoog is. Om dat te bepalen zijn de elektrische velden in de hoogspanningsmasten in Nederland in kaart gebracht. De hoogspanningswerkers van Liandon, die werkzaamheden verrichten aan het hoogspanningsnet van TenneT en de 50kv hoogspanningsnetten van Liander, gebruiken het vanaf nu als ze aan het werk zijn.

De sensor is ontwikkeld om de veiligheid van het werken in hoogspanningsmasten verder te vergroten. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen zoals persoonlijke beschermingsmiddelen en werkinstructies om de lijnwerker te beschermen. Als de medewerker, ondanks de veiligheidsmaatregelen, door vergissing te dicht in de buurt van de spanning komt volgt een waarschuwing. De sensor is ontwikkeld door Liandon en het expertcentrum van netwerkbedrijf Alliander. Liandon ontwerpt, bouwt, beheert en onderhoudt onder anderen complexe energienetten en slimme oplossingen als deze sensor.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.