Ads Top

Nederlander wil vaker zonnepanelen als buren die ook hebben

Nederlanders waarvan de buren zonnepanelen hebben, willen vaker ook zelf zonnepanelen dan wanneer hun buren ze niet hebben. Mannen lijken een stuk gevoeliger voor het duurzame gedrag van de buren dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Kien, in opdracht van het HIER Klimaatstraatfeest, onder 1.009 respondenten.

Van de Nederlanders die binnen een jaar van plan zijn om zonnepanelen aan te schaffen, geldt voor maar liefst 68 procent dat de buren die al hebben. Mensen die geen interesse hebben in zonnepanelen, hebben in 64 procent van de gevallen ook geen buren met zonnepanelen.

Bart de Voogd van het HIER Klimaatstraatfeest: "Dit onderzoek laat zien dat als je in een straat woont met zonnepanelen, de kans groter is dat jij ze ook wil. De sociale omgeving is dus van invloed op het gedrag van Nederlanders. Niet voor niets stimuleren we deelnemers aan het HIER Klimaatstraatfeest al jaren om samen met de buren in actie te komen voor energiebesparing. Dat is niet alleen leuker, maar ook effectiever. Zichtbare acties van de buurman inspireren de hele straat, maar in veel gevallen kun je ook een flinke korting krijgen wanneer je met de hele straat tegelijk zonnepanelen, isolatie of dubbelglas aanschaft."

Mannen lijken gevoeliger te zijn voor het gedrag van de buren dan vrouwen. Wanneer de buren zonnepanelen hebben, geven mannen (63%) vaker dan vrouwen (47%) aan dat zij ze zelf ook willen. "Zonnepanelen zijn natuurlijk een heel zichtbare maatregel, die ook statusverhogend kunnen werken. Er zijn echter heel veel energiebesparende maatregelen te nemen in huis die je aan de buitenkant helemaal niet ziet. Zoals isoleren, dubbel glas zetten of een hoogrendementsketel aanschaffen. Deze maatregelen zijn misschien wat minder spannend, maar wel enorm effectief. De meest duurzame energie is immers de energie die je niet gebruikt", aldus De Voogd.

Een tiende van de Nederlanders van 18 jaar en ouder met een koopwoning heeft zonnepanelen, zo bleek uit het onderzoek. Bijna twee derde van de respondenten heeft op korte of lange termijn plannen om zonnepanelen aan te schaffen en ruim een kwart heeft geen zonnepanelen en wil ze ook niet.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van PanelWizard, middels de internetmethode. De netto steekproef bestond uit 1.009 Nederlanders van 18 jaar en ouders met een koopwoning. Deze steekproefomvang levert met een betrouwbaarheid van 95% een maximale afwijking van 3,1% van de werkelijke situatie voor de online doelgroep.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.