Ads Top

ACM: hulp van TenneT aan België kan beter

Nederland zal België helpen zodra de Belgen komende winter te weinig stroom hebben. De toezichthouders uit de landen rondom België hebben vandaag besloten er gezamenlijk de schouders onder te zetten (zie gezamenlijk persbericht hieronder). In Nederland is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de toezichthouder. Henk Don, bestuurslid ACM, licht toe: “We kunnen de Belgen niet in het donker laten zitten terwijl wij voldoende productie hebben om België van de noodzakelijke stroom te voorzien. We gaan België helpen tegen de laagste kosten.”

ACM is blij dat de landelijke netbeheerder TenneT plannen heeft ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Maar het kan beter. Bij extreem veel vraag uit België naar stroom is er niet voldoende transportcapaciteit op de grens met Nederland. Henk Don: ”De toezichthouders vinden dat je beter eerst de markt zoveel mogelijk kunt laten werken. Als dat het probleem niet oplost zal de productie in Nederland worden beperkt en die vanuit Frankrijk worden geactiveerd. Dat doen we door aan bedrijven in Nederland te vragen minder stroom te produceren en in Frankrijk juist meer. De Franse centrale die met het goedkoopste aanbod komt, wordt dan opgestart.”

De situatie waarin voor België de grootste problemen worden verwacht is een periode met extreme kou en weinig wind. Er is dan veel vraag naar stroom in België en Frankrijk en er is weinig aanbod van windenergie. Nederland is dan in de Centraal-West Europese regio de goedkoopste producent van stroom omdat in Nederland de afgelopen jaren grootschalig in nieuwe productie is geïnvesteerd. In een dergelijke situatie stijgt de vraag naar goedkope stroom uit Nederland. Die stroom gaat echter niet alleen naar België, maar ook door België heen naar Frankrijk. Dat zorgt voor een extra belasting van het Belgische net zonder dat Belgische consumenten er iets aan hebben. Ook dan is het handiger als de productie in Frankrijk zelf wordt opgestart.

ACM vindt dat TenneT de huidige afspraken tussen de andere landelijke netbeheerders en de marktpartijen moet verbeteren en contracten moet sluiten voor situaties waarin er minder elektriciteitsproductie in Nederland gewenst is of meer in Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.