Ads Top

GasTerra werkt mee aan zonneboilerproject in Groningen


De komende weken zullen in Groningen vijftig zonneboilers worden geplaatst die deel uitmaken van het project 050-ZON. Aan dit initiatief is een onderzoek verbonden naar de gasbesparing die met de inzet van een zonneboiler kan worden bereikt. De werving voor deelname aan het project is gedaan onder de leden van lokale energiecoöperatie Grunneger Power en verliep voorspoedig: binnen 24 uur was het maximum aantal van vijftig deelnemers bereikt.

Zonneboilers zijn onder het grote publiek minder bekend dan zonnepanelen die stroom opwekken. Een zonneboilersysteem bestaat uit een voorraadvat met water dat wordt opgewarmd door middel van een paneel op het dak. Zo kan warm water worden gebruikt zonder dat een cv-ketel hieraan te pas komt. Verwacht wordt dat met een zonneboiler zo’n 150 m³ gas per jaar kan worden bespaard, hetgeen een besparing op de energiekosten geeft van minstens 100 euro.

Het doel van het project is om er voor te zorgen dat de komende jaren meer zonneboilers worden geplaatst en dat de beschikbare praktijkkennis zoveel mogelijk wordt gedeeld. Bij het Energie Transitie Centrum op het Zerniketerrein in Groningen, kunnen studenten de komende maanden gebruik maken van een testopstelling om kennis en ervaring op te doen met een zonneboiler.

Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Gemeente Groningen, lokale energiecoöperatie Grunneger Power, gashandelsbedrijf GasTerra, Energy Valley Topclub, zonneboilerleverancier Solesta en Zebulon die de meetapparatuur levert en verantwoordelijk is voor het onderzoek. Installateurs Van Marum, Ettema, ITB, Vaatstra en Dekker Struik investeren in dit project en delen de visie dat met zonneboilers een belangrijke kostenbesparing en CO₂-reductie kan worden bereikt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.