Ads Top

Slimme meter komt in elk huishouden

Met een slimme meter, een slimme thermostaat en een energieverbruiksmanager wordt het makkelijker om energie te besparen. Een slimme stoker kan de energierekening met 5 tot 10 procent verlagen.

In januari 2015 begint de grootschalige uitrol van de slimme energiemeter. De overheid wil eind 2020 aan alle huishoudens en bedrijven zo’n meter hebben aangeboden. De digitale energiemeter komt in de plaats van de gas- en elektriciteitsmeter in de meterkast. Het apparaat kan consumenten helpen om energie te besparen en hun rekening te verlagen, stelde minister Kamp van Economische Zaken eerder dit jaar. Ook hoeven ze geen meterstanden meer door te geven.
.
De slimme digitale meter is volgens het kabinet nodig om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Steeds meer huishoudens wekken zelf bijvoorbeeld zonne-energie op. De stroom die ze niet gebruiken, leveren ze terug aan het net. Veel van de huidige elektriciteitsmeters kunnen dit niet verwerken. Sinds 2012 zijn er al 1 miljoen slimme meters geïnstalleerd. Dit deden netbeheerders vooral bij nieuwbouw en bij grootschalige renovatie van panden. Iedereen krijgt ruim van tevoren per brief bericht over het moment waarop ze de digitale meter kunnen krijgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.