Ads Top

CDA: Neem bij Energiebespaarfonds voorbeeld aan regio

Het Energiebesparingsfonds van de provincie Overijssel is een doorslaand succes. Inmiddels zijn hiermee bijna 30.000 woningen geïsoleerd, wat 2000 banen heeft opgeleverd. Hoe heeft het landelijk Energiebespaarfonds dan zo’n fiasco kunnen worden? Dat vroeg Sander de Rouwe aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst, tijdens het wekelijkse vragenuur. Via het landelijk Energiebespaarfonds kunnen eigenaren van koopwoningen geld lenen om zaken als isolatiemateriaal, zonnepanelen en hr-ketels aan te schaffen, tegen een bescheiden tarief. Van de 300 miljoen euro die het Rijk, de Rabobank en de ASN Bank in dit fonds hebben gestopt is echter nog geen 5 miljoen uitgeleend. In de eerste 3 kwartalen zijn slechts 398 Energiebespaarleningen verstrekt. De overheid ging uit van 5.000 leningen over heel 2014. De energiebesparing die het kabinet zich in het Nationale Energieakkoord heeft gesteld wordt hierdoor dan ook verre van gehaald. 

De Rouwe: “Afgesproken werd dat Nederland jaarlijks 1,5% minder energie gaat verbruiken. Als dat niet lukt, lijken de doelstellingen van het Energieakkoord onhaalbaar. Experts plaatsten al eerder vraagtekens bij het realiteitsgehalte van die besparingsdoelstelling. En het CDA deelt die zorg nu blijkt dat er zo weinig vraag naar energiebespaarleningen is.” In tegenstelling tot het ministerie verwacht de Rouwe niet dat het aantal aanvragen zal toenemen als het fonds meer bekendheid krijgt. 

Het Provinciaal Energiebesparingsfonds van Overijssel en het landelijke fonds worden allebei door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) uitgevoerd. De Rouwe: “Bij het Svn in Hoevelaken zijn twee loketten. Het loket Overijssel heeft het heel druk, het loket Blok heeft niets te doen. Het loket Overijssel heeft geleid tot meer banen in de bouw, energiebesparing en verduurzaming van woningen.

Ik vraag de minister om de eisen omlaag te brengen of om het over te dragen aan de regio. Gemeenten en provincies staan veel dichter bij de burger, de Haagse werkelijkheid staat hier te ver van af.” 

Volgens minister Blok zit de provincie Overijssel ruimer bij kas en heeft dat fonds ook een andere structuur. Maar hij zegde toe de werking van het landelijke fonds en de procedures er omheen tegen het licht te houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.