Ads Top

Vlaming verbruikte minder elektriciteit en gas

Gezinnen in Vlaanderen blijven hun elektriciteits- en gasverbruik in 2022 flink bijsturen ten opzichte van vorig jaar.  Dat meldt Flivius.

Voor aardgas gaat het gemiddeld om 14 procent minder verbruik per maand, temperatuurverschillen uitgevlakt. Voor elektriciteit gaat het gemiddeld om 12 procent minder. Gezinnen mét zonnepanelen bespaarden iets meer: -13 procent ten opzichte van -11,5 procent voor gezinnen zonder panelen. Via twee dagvergelijkingen met digitale gasmeters kon Fluvius ook vaststellen dat de recentste ijsdagen het besparingstempo niet doen minderen.

De cijfers komen uit een interne en anonieme data-analyse van Fluvius bij digitale energiemeters opgesteld bij gezinnen over heel Vlaanderen. Alle gezinnen die al meer dan een jaar over digitale energiemeters beschikken werden meegenomen.

Vorige maand passeerde Vlaanderen de kaap van 2 miljoen digitale meters voor elektriciteit en gas, opgesteld bij ongeveer 1.250.000 gezinnen. Eén op 3 gezinnen beschikt er dus al over. De digitale meters laten hen toe om hun energieverbruik in detail op te volgen. Liefst 333.000 gezinnen doen dat vandaag al gratis via mijn.fluvius.be, het klantenportaal van Fluvius. In 68.000 gevallen werden ‘slimme apps’ of toestellen gekoppeld met de digitale elektriciteitsmeter om het energieverbruik in detail op te volgen of aan te sturen.

De digitale elektriciteitsmeters bij Vlaamse gezinnen zonder zonnepanelen registreerden een structurele daling van het elektriciteitsverbruik. Voor elk van de voorbije 11 maanden is die daling gemiddeld 11,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Opvallend: in de maanden oktober en november was de besparing het grootst (respectievelijk 19 en 17%), vermoedelijk getriggerd door de pieken in de energieprijzen in augustus en september.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.