Ads Top

'Nederlanders vrezen voor stroomstoring'

De winter moet nog beginnen, maar een deel van de Nederlanders maakt zich nu al zorgen over een mogelijke stroomuitval. Dit blijkt uit een onderzoek van reichelt elektronik.

59 procent van de ondervraagde Nederlanders verwacht deze winter stroomuitval. Bijna een kwart (24 procent) denkt zelfs dat deze incidenten één keer per week of vaker zullen plaatsvinden. De meesten denken dat de stroomvoorziening een tot drie uur (34%) of minder dan een uur (30%) zal uitvallen. Iets meer dan een derde (32 %) kan zich echter ook een langere uitval van meer dan drie uur voorstellen.

Mensen maken zich het meeste zorgen over het niet hebben van warm water (39%) of het niet kunnen verwarmen van hun huis (37%). Ook maken ze zich zorgen over uitvallende waterpompen in gebouwen met meerdere verdiepingen en het stoppen van de drinkwatervoorziening (31%). Ook vreest 31 procent dat tijdens een stroomstoring vitale apparaten zullen uitvallen.

In verband met de stijgende kosten voor gas stimuleert de overheid initiatieven om stroom te besparen. Inmiddels heeft 88 procent van de huishoudens energiebesparende maatregelen genomen.

Dit zijn de meest toegepaste maatregelen om energie te besparen:
•     69% zuiniger doen met warm water
•     68% kamertemperatuur iets verlagen
•     48% minder elektriciteit intensieve apparaten gebruiken
•     40% eigen verbruik beter in de gaten houden, bijvoorbeeld met meters

Daarnaast hebben Nederlanders talloze individuele maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van conventionele lampen vervangen door LED-lampen, het maken van sfeerlicht in de avond met kaarsen, het drogen van de was in de buitenlucht in plaats van in een wasdroger, het uitschakelen van apparaten met stand-by en de diepvriezer leegmaken (en ontdooien). Maar Nederlanders doen ook uitgaven om energie te besparen, zoals het installeren van zonnepanelen of het plaatsen van een nieuwe zuinigere gasketel. Uit deze initiatieven blijkt dat Nederlanders op verschillende manieren hun energieverbruik proberen terug te dringen.

De meeste Nederlanders hebben al basisvoorzieningen in huis, zoals een zaklamp (61%), een warme deken (57%), lichtbronnen zoals kaarsen en campinglampen (57%) of een medicijnvoorraad (57%).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.