Ads Top

Arnhem krijgt er 150 laadlantaarnpalen bij

Arnhem krijgt er vanaf 2023 zo’n 150 laadlantaarnpalen bij. Alle nieuwe buurten van Schuytgraaf, het Stadhouderskwartier en de Blauwe Golven, krijgen standaard laadpunten voor elektrische auto’s, die in een lantaarnpaal geïntegreerd zijn. De aanbesteding voor de aanleg van de circa 150 laadlantaarnpalen wordt gegund aan een consortium van Dutch Charge, Heijmans Emobility en Primevest Capital Partners.

Enkele jaren geleden werden er al 22 van deze laadlantaarnpalen aangelegd in Ecowijk De Kiem. Daar groeide het gebruik in één jaar tijd van 160 kWh naar 1.660 kWh per jaar. In het Uitvoeringskader Elektrisch Laden - dat in 2021 werd vastgesteld -  staat dat alle nieuwbouwwijken deze laadlantaarns krijgen.

Het aantal elektrische auto’s neemt al jaren sterk toe. In de eerste helft van 2022 was al 1 op de vijf nieuw verkochte auto’s elektrisch. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat er ook steeds meer laadpunten nodig zijn. Traditioneel worden laadpunten achteraf op aanvraag geplaatst, zodra er in een wijk behoefte aan is. Dat betekende niet alleen meer paaltjes langs de straat, maar soms bleek het ook lastig om de laadpalen zonder problemen in de passen in het stroomnet en de openbare ruimte. Arnhem kiest er voor om bij nieuwbouwwijken al in het ontwerp de laadpunten mee te nemen. Daardoor is inpassing in het stroomnet al bij het ontwerp meegenomen.

De parkeerplaatsen bij de laadpunten worden niet gereserveerd voor elektrische auto's, omdat er altijd wel een parkeerplaats in de buurt van een laadpunt vrij is. Dat levert minder irritatie op over beschikbare parkeerplaatsen. Ook is zo'n nieuwe wijk dan voorbereid op de toename van elektrische auto's als in de komende jaren meer en meer inwoners hun benzine- of dieselauto inruilen voor een elektrische. Met de aanbesteding zijn 150 lantaarnpalen met 300 laadpunten gemoeid. Daar worden de komende jaren nog zo'n 1.200 woningen gebouwd. Later volgen er meer lantaarnpalen met laadpunten, in andere nieuwbouwwijken maar ook in bestaande wijken. De eerste laadpaal voor elektrische auto’s in Arnhem aan de Velperbuitensingel werd al in 2011 in gebruik genomen. Inmiddels staan er zo’n 600 publieke laadpunten in de stad, waarvan 22 geïntegreerd in een lantaarnpaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.