Ads Top

Nederlands bedrijf cruciale schakel in groot waterstofproject

Een Nederlands bedrijf uit Zwolle levert de koppeling tussen de grootste fabriek voor groene waterstofproductie in Scandinavië en de duurzame energiebron. Hiermee levert het een belangrijke bijdrage aan de uitbreiding van de groene waterstofeconomie in Europa.

VONK ontwerpt en levert innovatieve elektrotechnische installaties, waaronder ook oplossingen voor conversiesystemen voor electrolysers. Electrolysers worden gebruikt om water met behulp van elektriciteit te splitsen in waterstof en zuurstof. Wanneer dit met duurzame energie gebeurt, zoals zon, wind of waterkracht, dan wordt gesproken over groene waterstof.

Om een electrolyser aan te sluiten op het elektriciteitsnet is een conversiesysteem nodig dat de hoogspanning van het wisselstroomnet omzet in gelijkspanning die geschikt is voor de electrolyser. Daarbij geldt dat de karakteristieken voor elke electrolyser verschillend zijn en dat beheerders van elektriciteitsnetten (zoals TenneT) andere eisen stellen aan het elektrische gedrag van het conversiesysteem.

Het zogenaamde P2X project waarvoor VONK het elektrische conversiesysteem levert, wordt gerealiseerd in Harjavalta in Finland. De elektriciteit voor dit project wordt gegenereerd door een waterkrachtcentrale. VONK werkt voor het P2X project samen met het Duitse Sunfire, dat de electrolyser levert. Met een grootte van 20 megawatt is dit project even groot als de grootste electrolyser die momenteel in Europa in bedrijf is. De eindklant P2X Solutions kondigt aan in de komende tien jaar nog 1000 megawatt extra aan capaciteit te bouwen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.