Ads Top

Noord-Holland trekt 8 miljoen uit voor aanvullend onderzoek aardwarmte

De provincie Noord-Holland investeert 8 miljoen euro om onderzoek te laten doen naar de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Hiermee zet de provincie in op aardwarmte als alternatieve verwarmingsbron voor aardgas om woningen te verwarmen.

Doordat in de provincie weinig is geboord naar aardolie of aardgas is het voor een groot gedeelte nog een ‘witte vlek’ qua informatie over de potentie van aardwarmte in de diepe ondergrond. Er gebeurt desondanks al veel op het gebied van aardwarmte. Binnen de Metropoolregio Amsterdam wordt aardwarmte gewonnen bij Heemskerk. Buiten de MRA-regio zijn twee locaties waar aardwarmte gewonnen wordt: Andijk en Middenmeer. Daarnaast voeren EBN en TNO het aardwarmte-onderzoeksprogramma SCAN in de provincie uit.

Met de beschikbare SCAN-data is de afgelopen maanden een potentieonderzoek voor aardwarmte uitgevoerd. IF Technology heeft daarbij een rapport opgesteld waaruit een aantal kansrijke gebieden uit Noord-Holland en Flevoland naar voren zijn gekomen. Hieruit blijkt ook dat er met name in de metropoolregio rond Amsterdam meer onderzoek nodig is. Om dit mogelijk te maken slaan EBN (een beleidsdeelneming van de Nederlandse Staat) en de provincie de handen ineen.

Gemeenten kunnen de kosten van het benodigde type seismische onderzoeken niet (volledig) dragen. Datzelfde geldt voor marktpartijen op het gebied van geothermie. Om te voorkomen dat de ontwikkeling naar aardwarmte hierdoor in een impasse raakt, heeft provincie Noord-Holland een nieuwe subsidieregeling voor seismisch onderzoek in het leven geroepen. EBN vervult op haar beurt een belangrijke rol richting gemeenten met inhoudelijke begeleiding van de door provincie gesubsidieerde onderzoeksprojecten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.