Ads Top

EIB steunt Renewi; €40 miljoen voor nieuwe afvalsorteer- en biogasinstallaties

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft, om de nieuwe investeringen van Renewi in Nederland en België gedeeltelijk te bekostigen, een leenovereenkomst ter waarde van 40 miljoen euro gesloten met het recyclingbedrijf.

De lening is bestemd voor drie centrale projecten; Allereerst de bouw van drie nieuwe high-tech-verwerkingslijnen voor restafval, bedrijfsafval en industrieel afval in Vlaanderen, waarmee er meer grondstoffen herwonnen en gerecycleerd worden en er minder afval wordt verbrand.

Ten tweede, de bouw van een nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics op de Nederlandse locatie Acht, dat hoogwaardige secundaire plastics gaat produceren.

Tenslotte financiert het in een upgrade van Renewi’s biogasproductie, waar biologisch afbreekbaar materiaal door micro-organismen wordt afgebroken tot biogas zonder dat hier zuurstof voor nodig is. Dankzij de geproduceerde secundaire grondstoffen zijn fossiele brandstoffen onnodig, wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt en de CO2-uitstoot verder gereduceerd.
 
Met de lening zorgt de EIB ervoor dat de herwinnings- en recyclingpercentages van het verwerkte afval worden verhoogd. Concreet worden er dankzij de nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics meer plastics gescheiden, zodat Renewi hoogwaardigere secundaire grondstoffen kan extraheren. In de biogasinstallatie van Renewi komt er nieuwe en betere apparatuur waarmee 60% van het biogas in biomethaan wordt omgezet. Dit kan op zijn beurt zonder verdere verwerking aan het nationale gasnet worden toegevoegd, terwijl de andere 40% in de bestaande bio-LNG-installatie wordt gebracht.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.