Ads Top

Combinatie van factoren veroorzaakte stroomstoring Flevoland

Een groot deel van de schadeclaims die zijn ingediend na de stroomstoring in Flevoland van 2 september wordt vervroegd afgehandeld. Claims tot een bedrag van 3.500 euro, die zijn ingediend door consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting, worden op korte termijn verwerkt door netbeheerder Liander. 

Op vrijdagmiddag 2 september ontstond er rond 15.00 uur op een hoogspanningsstation in Dronten brand na een kortsluiting met als gevolg een stroomstoring in een deel van Flevoland. Een deel van de bovengrondse hoogspanningslijn tussen het station en schakelstation Lelystad raakte overbelast, begon te smeulen en zakte door de hitte naar beneden. Daarbij werd een spoorverbinding (de Hanzelijn) van ProRail getroffen en die raakte zwaar beschadigd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een unieke samenloop van omstandigheden de gebeurtenissen heeft veroorzaakt. Op het hoogspanningsstation in Dronten dat een dag eerder gedeeltelijk was opgeleverd, vonden restwerkzaamheden plaats. Daar werd aan het eind van de dag een schakelhandeling verricht met als doel een veilige situatie te creëren. De  werknemers ter plekke waren zich niet bewust dat de betreffende verbinding onder spanning stond vanuit Lelystad. Hierdoor ontstond kortsluiting.

De kortsluiting kon niet, zoals standaard is, automatisch of op afstand worden gestopt. De installatie die dit had moeten doen, was kort daarvoor op ‘lokaal’ gezet tijdens andere werkzaamheden in Lelystad. Een back-up-voorziening werkte ook niet, vermoedelijk als gevolg van een bedradingsfout tijdens een ombouwproject.

Bij Liander zijn sinds de storing ruim 800 claims binnengekomen van consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Het gaat daarbij voornamelijk om apparaten in huis die kapot zijn gegaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.