Ads Top

Start haalbaarheidsonderzoek Energy Hub Kempisch Bedrijvenpark

Diverse bedrijven op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert zijn samen met de Kempengemeenten, Enexis en Brainport Development gestart met een haalbaarheidsonderzoek naar het ontwikkelen van een Energy Hub.

Een dergelijk lokaal energienetwerk moet de bedrijven minder afhankelijk maken van de momenteel nog beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Het haalbaarheidsonderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Metropoolregio Eindhoven.

Het Kempisch Bedrijvenpark heeft veel potentie voor een dergelijke hub. Er zijn namelijk diverse bedrijven gevestigd met een groot energieverbruik. Deze maakbedrijven groeien door en investeren in automatisering en robotisering. De gevestigde transportbedrijven en het woon-werk verkeer zal in de toekomst (verder) elektrificeren. Daarnaast zijn er grote dakoppervlakten beschikbaar voor zonnepanelen en zijn er ver gevorderde plannen in de nabijheid van het bedrijvenpark voor windmolens aan de A67.

De studie wordt uitgevoerd door Firan. Door middel van energiescans wordt het verbruiksprofiel en de opwek van energie in kaart gebracht en worden de knelpunten geanalyseerd. Daaruit volgt een concept energyhub en een businesscase. Dit concept moet later ook toegepast kunnen worden op andere bedrijvenparken. Enexis heeft ook veel interesse in het onderzoek omdat hiermee het netwerk kan worden ontlast.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.