Ads Top

'Afromen winsten niet oplossing voor de problemen'

Het kabinet haar plan gepresenteerd om de opbrengsten uit hernieuwbare energie, zoals zon en wind af te romen doordat deze productie ruime winsten zou maken door de hoge elektriciteitsprijzen als gevolg van de Russische invasie in de Oekraïne. Daartoe wordt er een plafond in de prijs gesteld waarboven eigenaren van zonnestroominstallaties de meerprijs moeten afdragen.

Holland Solar kan (vooralsnog) uit de voeten met de manier waarop de Rijksoverheid invulling geeft aan de Europese Verordening die voorziet in het afromen van opbrengsten uit duurzame energie. Die verordening is een gegeven, het Rijk vult de keuzeruimte navolgbaar in. Hoewel het plafond van 130 euro per MWh verder is aangescherpt ten opzichte van het minimum van 180 euro per MWh uit de EU-verordening, sluit deze aan op de regeling in omliggende landen.

De systematiek die is ontwikkeld laat de belasting op de juiste plek neerslaan, namelijk daar waar ook echt winst gemaakt wordt – en dus niet alle hernieuwbare installaties ongeacht of daar ‘overwinsten’ worden verdiend. Het is voldoende werkbaar dat de marktinkomsten per maand worden bepaald en alleen installaties van meer dan 1 MWp meetellen. Dit biedt zeker voor veel zonnestroomprojecten op daken en kleine velden uitkomst, omdat zij geen grote administratieve lasten zullen ondervinden.

Voor veel huishoudens en ondernemers zijn dit hele moeilijke tijden. Tegen die achtergrond is deze maatregel begrijpelijk. Maar het is niet de structurele oplossing voor het probleem, zegt Holland Solar directeur Wijnand van Hooff. Er is simpelweg meer wind- en zonne-energie nodig om de elektriciteitsprijzen langdurig omlaag te krijgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.