Ads Top

Plaatsing batterij bij zonnepark en windturbine betekent primeur

Grid-ON heeft onlangs een batterij geplaatst op een aansluiting die al zonnepanelen en een windturbine combineerde. De batterij stroom levert stroom in de dalmomenten en laadt deze zichzelf op bij een overschot aan elektriciteit. Dit stabiliseert het net. Bovendien kent deze combinatie van drie energiebronnen een interessant verdienmodel. Het is een van de eerste projecten van deze omvang en kan door de uitbreiding 10 miljoen kWh leveren. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 3.000 huishoudens.

Het project is een verrijking van cable pooling. Dit omvat het combineren van twee energiebronnen op dezelfde aansluiting. Cable pooling optimaliseert het gebruik van het energienet. Wind en zon vullen elkaar aan en wisselen elkaar vaak af. In de zomer zijn er meer zonuren en in de winter waait het vaak harder. De toevoeging van de batterij zorgt daarbij voor balanshandhaving op het bestaande stroomnet. Overtollige duurzame energie wordt bij piekmomenten opgeslagen en terug geleverd aan het stroomnet bij een tekort.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een geavanceerd energie- en powermanagementsysteem. Dit systeem controleert of er voldoende ruimte is op de aansluiting en bepaalt welke bron – wind, zon of batterij – voorrang krijgt. Het systeem verzorgt tevens de communicatie met energiemaatschappij Scholt Energy. Deze neemt de energie af en zet de batterij op afstand in op de verschillende energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. De batterij wordt ook ingezet voor balanceerdiensten voor het net. Dit creëert een interessant verdienmodel voor ondernemers.

Vanaf 16 december wordt de geplaatste batterij in gebruik genomen door internationale bloembollenexporteur Fluwel. Met de plaatsing van de batterij naast de windturbine en het zonnepark levert Fluwel naast 10 miljoen kWh duurzame energie per jaar ook een bijdrage aan balanshandhaving op het elektriciteitsnet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.