Ads Top

Gastarief boven prijsplafond al ruim drie euro per kuub

Klanten van Eneco, Essent en Vattenfall betalen ruim drie euro voor een kuub gas als zij boven de limiet van het prijsplafond komen. Dit trio heeft de variabele tarieven voor 2023 bekendgemaakt en start het nieuwe jaar met een tariefverhoging. Deze prijsstijging is vooral van belang voor mensen die met het energieverbruik boven de limiet van het prijsplafond uitkomen.

Voor gas betalen klanten bij Essent en Vattenfall per 2023 respectievelijk 2,92 en 3,22 euro per extra kubieke meter gas boven een verbruik van 1.200 kubieke meter. Voor stroom betalen klanten die boven de limiet van 2.900 kilowattuur komen 83 eurocent extra per gebruikte kilowattuur.

Wanneer huishoudens onder het prijsplafond blijven, betalen ze de gemaximeerde prijs van 1,45 en 40 eurocent. Eneco verhoogde zijn prijzen in oktober al maar voert per 1 januari een tariefverlaging door. De tarieven van de drie grote bedrijven zijn ondertussen hoger dan de tarieven die Budget Energie en Greenchoice hanteren. Deze bedrijven voerden eerder dit jaar al prijsstijgingen door en hebben recent hun tarieven verlaagd.

De prijsverschillen worden voornamelijk veroorzaakt door verschillend inkoopbeleid. Budget Energie koopt energie kort van te voren in, waardoor de prijsexplosie van gas veel sneller effect had en dat merkten klanten vrijwel direct.

Klanten van Budget Energie betaalden in augustus en september al hoge tarieven. Vattenfall en Essent kopen op een andere manier energie in, waardoor de hoge prijzen voor gas en stroom uit september nu pas in de tarieven doorwerken.

De gasprijs is de laatste drie maanden weer gedaald. De piek van 300 euro zakte naar circa 120 euro. Deze daling zorgde ervoor dat Budget Energie de tarieven heeft verlaagd. Klanten van Vattenfall betaalden daardoor tussen 1 juli en 1 oktober nog 1,47 euro voor een kubieke meter gas. Budget Energie hanteerde in die maanden een gastarief tussen de 1,84 en 2,67 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.