Ads Top

Forse prijsstijging energiebronnen drijft nu ook warmtetarief omhoog

Vattenfall verhoogt per 1 januari 2023 de tarieven voor stadswarmte als gevolg van de sterk gestegen kosten voor de productie en inkoop van warmte. De kostenstijging is weer een gevolg van de enorm hoge gasprijs die ook de prijs van alle andere energiebronnen omhoogtrekt, zoals warmte uit afvalenergie- of gascentrales.

Het nieuwe variabele warmtetarief per 1 januari 2023 wordt 76,45 euro per GJ, inclusief btw. Met de verwachte inwerkingtreding van het prijsplafond (met een plafondprijs van 47,38 euro per GJ tot een maximaal verbruik van 37 GJ per jaar) betekent de verhoging uiteindelijk dat een klant bij een gemiddeld verbruik van 27,9 GJ per jaar ongeveer 375 euro meer betaalt voor warmte vergeleken met 2022.

Alle warmteklanten van Vattenfall ontvangen op 7 december aanstaande per brief of mail alle informatie over de nieuwe tarieven. De nieuwe tarieven zijn vanaf vandaag ook zichtbaar op 'Mijn Vattenfall'.

In 2022 hebben Vattenfall-warmteklanten ruim 500 euro minder betaald dan bestaande gasklanten bij Vattenfall betaalden voor de gemiddelde variabele gasprijs (inclusief vaste kosten o.b.v. 27,9 GJ warmte vergeleken met 912 m3 gas). Dit kwam omdat de warmtetarieven gedurende 2022 niet mee zijn gestegen met de gasprijs. De Vattenfall-gasprijs is het afgelopen jaar in één jaar tijd 2,6 keer zo hoog geworden, een stijging van 156 procent. De warmteprijs is in heel 2022 gelijk gebleven en stijgt nu met 94 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.