Ads Top

Nederland hoort bij koplopers energieoverstappers in Europa

In 2014 is 13,3 procent van de consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Nederland scoort hiermee ruim boven het EU-gemiddelde van 6 procent en behoort hiermee tot de koplopers in Europa (tweede plaats voor overstappers gas en 4e plaats voor overstappers elektriciteit). Dit blijkt uit de rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de ontwikkelingen op de energiemarkt in de tweede helft van 2014.

Nog meer overstappers waren vorig jaar tevreden over het overstapproces. Was in 2013 94 procent van de overstappers tevreden, in 2014 was dit 96 procent. A

Van alle Nederlandse overstappers stapte sinds 2004 meer dan de helft één maal over, bijna een kwart twee maal en 12 procent drie keer. 44 procent van de consumenten geeft aan binnen nu en twee jaar (nog) een overstap te willen maken. Prijzen zijn voor hen de belangrijkste overstapprikkel. Het werkelijke bedrag dat consumenten met een overstap kunnen besparen kan, in sommige gevallen, oplopen tot 420 euro per jaar. Een belangrijke reden voor consumenten om niet over te stappen is de grote tevredenheid over de huidige leverancier. Ook de angst voor ‘gedoe’ speelt hier een rol, terwijl de consumenten die besluiten over te stappen juist heel tevreden zijn over het proces. 7 procent van de consumenten is in 2014 van contract gewisseld bij zijn eigen leverancier. Bijna 40 procent van de consumenten raadpleegde een prijsvergelijkingssite als eerste oriëntatie op een overstap.
Contracten en energierekening

Meer dan de helft (van de consumenten heeft voor gas en elektriciteit een contract voor onbepaalde looptijd met een variabel tarief. Het merendeel van de Nederlandse consumenten heeft een contract voor groene stroom. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden is in 2014 gedaald naar 1688 euro. In 2013 was dit nog 1727 euro.

Portugal, Noorwegen en België vormen de top 3 van Europese landen waar consumenten het meest overstappen van elektriciteitsleverancier. Nederland staat op plaats 4. De top 3 voor gas is Ierland, Nederland en België.

De energiemarkt in Nederland blijft een geconcentreerde markt. De drie grootste energiebedrijven hadden in 2014 bijna 80 procent van de markt in handen. Sinds 2012 daalt het marktaandeel van deze drie bedrijven geleidelijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.