Ads Top

HyMove en Syntus van start met waterstofbusproject voor traject Arnhem - Apeldoorn

HyMove en OV-bedrijf Syntus gaan van start met een project voor de ontwikkeling van een innovatieve waterstof-elektrische bus, die gaat rijden op de buslijn Arnhem - Apeldoorn. Een bus van de Poolse bussenbouwer Solbus wordt daarvoor uitgerust met een brandstofcelsysteem van HyMove. Eerdere projecten met waterstoftoepassingen in Arnhem hebben veel kennis en ervaring opgeleverd en met dit nieuwe project wordt een vervolgstap gezet in de introductie van brandstofcelsystemen voor bussen en andere zware voertuigen. De provincie Gelderland heeft op 17 april jl. definitief een subsidie van 760.000 euro voor het project aan HyMove toegekend. Het bedrag en de aanwending daarvan waren in december 2014 al in de Provinciale Staten goedgekeurd.

De waterstofbus van HyMove B.V. is een volledig elektrisch aangedreven stadsbus van 12 meter lang, die plaats biedt aan 72 passagiers. De bus wordt gebouwd door de Poolse bussenbouwer Solbus. HyMove levert het brandstofcelsysteem aan Solbus waarmee de elektrische bus een actieradius krijgt van meer dan 400  kilometer met als enige emissie schoon water. Uiteraard is de bus vanwege de elektrische aandrijving ook zeer stil. De bus wordt voorzien van elektrische wielnaafmotoren, een uitvinding van het Apeldoornse bedrijf e-Traction. De bus gaat rijden in de dienstregeling van Syntus op de lijn Arnhem – Apeldoorn. Doel van het project is de bedrijfszekerheid van het rijden met waterstofbussen aan te tonen.

Een ander doel van het project is stimulering van de werkgelegenheid in Gelderland. De bus die bij Syntus ingezet wordt, is een prachtig middel om de innovatieve techniek van HyMove B.V. onder de aandacht van potentiële klanten te brengen. Het Gelderse HyMove heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van waterstof-brandstofcelsystemen voor verschillende toepassingen, zoals zogenaamde range extenders voor elektrische bussen, waarmee de actieradius aanzienlijk groter is dus bij het gebruik van alleen batterijen.

Er is momenteel een sterk stijgende vraag naar elektrische bussen in het openbaar vervoer zichtbaar. De verwachting is dat de meeste fabrikanten van stadsbussen de komende jaren ook waterstofbussen zullen aanbieden. HyMove rekent erop dat veel van deze bussen worden uitgerust met het HyMove-energiesysteem. Als HyMove in die opzet slaagt, kan dat het begin zijn van een nieuwe industrietak waarvan meerdere Gelderse bedrijven zullen profiteren en waarmee Gelderland zich ook als exportregio op de kaart zet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.