Ads Top

Green Team Twente onthult nieuwe waterstofauto

Green Team Twente onthult dinsdag 21 april de waterstofauto H2Zero. Met de nieuwe wagen doet het team een gooi naar de eerste plek tijdens de Shell Eco Marathon in Rotterdam, een internationale zuinigheidsrace in mei. De auto symboliseert, veel meer dan zijn voorgangers, op de auto van de toekomst.

De H2Zero, voorzien van een nieuwe brandstofcel, heeft een duidelijke metamorfose ondergaan ten opzichte van zijn voorganger, de UT Motive. Bovendien hoopt Green Team Twente met de nieuwe waterstofauto een verbruik te halen dat omgerekend naar benzine overeenkomt met duizend kilometer op één liter brandstof. Het team houdt daarbij de ontwikkelingen op het gebied van waterstofauto’s nauwlettend in de gaten. Zo start Toyota volgend jaar als eerste fabrikant met de grootschalige productie van een auto op waterstof. Ook in Europa wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur voor het tanken van waterstof, zoals het H2 Mobility Initiative in Duisland.

“De auto van de toekomst moet voor het oog ook herkenbaar zijn als een auto, dit was niet makkelijk”, zegt Alyssa van Duijne van Green Team Twente. “We hebben de lat voor de vorm en aerodynamica een stuk hoger gelegd. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat waterstof dé toekomst is wat betreft mobiele technologie. De uitdaging voor ons ligt, naast het design, in de vraag waar de limiet ligt qua zuinigheid. Onze vorige waterstofauto, de UTmotive, haalde al 1 op 755. Het kan nog altijd een stuk beter. We keren alle technieken binnenstebuiten en zoeken naar de zuinigste. De H2Zero is vanaf de grond opnieuw gebouwd.”

“De brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en iedereen voelt het in de portemonnee”, legt Alyssa van Duijne uit. “Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe brandstoffen. Ook de opwarming van de aarde speelt een belangrijke rol. Een van de oplossingen is waterstof. Het gas is eenvoudig te maken uit water door middel van stroom uit zonnepanelen of afval uit de chemische industrie. Vervolgens is waterstof vrij eenvoudig om te zetten naar elektriciteit, waarmee motoren in een auto aangedreven worden. Bij deze omzetting komt alleen water vrij. Waterstofauto´s hebben bovendien een groot voordeel ten opzichte van elektrische auto´s: de tank van een waterstofauto is binnen drie minuten gevuld en je kan er dan 600 kilometer mee rijden.”

Om de nieuwe uitdagingen aan te gaan is Green Team Twente uitgebreid naar liefst 22 studenten. Het gaat daarbij om elf studenten Electrical Engineering, vier studenten Werktuigbouwkunde, vier Industrieel Ontwerpen, twee Scheikundige Technologie en één International Business Administration. In mei 2015 gaat het team de strijd aan met tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon rondom Ahoy in Rotterdam. Bij de Shell Eco Marathon is het de bedoeling om op het parcours van ongeveer 1,6 kilometer zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof.

Naast het streven naar een podiumplek heeft Green Team Twente het promoten van techniekonderwijs hoog in het vaandel staan. “We hebben ons eigen onderwijslespakket ontwikkeld voor scholen in de buurt. Op deze manier hopen wij ons enthousiasme voor techniek over te brengen. Tevens ondersteunen wij met kennis en materiaal de regionale scholen die voor het eerst deelnemen aan de competitie”, aldus Ymiel van der Zanden, secretaris Green Team Twente. Een van deze Shell Eco-marathon debutanten is Green Team Twente Young. De leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede kregen de oude body van Green Team Twente. Deze body was in 2012 nog goed voor een plek op het podium. Zo’n dertig leerlingen doen mee.
 Daarnaast is Green Team Twente samen met Solar Team Twente gestart met een scholenproject voor basis- en middelbare scholen uit de regio Twente. Dit project eindigt met een zeepkistenrace die gehouden wordt in het weekend van 26 juni 2015.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.