Ads Top

Dollar maakt benzine weer duur

Sinds eind januari is de benzineprijs per liter Euro95 alweer met bijna 10 procent gestegen. Dat is opmerkelijk, want de prijs per olievat is en blijft laag in 2015. Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers: “De brandstofprijs aan de pomp wordt niet alleen bepaald door de prijs per vat ruwe olie (de grondstof voor benzine, diesel en LPG).

“Wat momenteel een grote invloed op de pompprijs heeft, is de Amerikaanse dollar,” aldus Van Selms. Ruwe olie wordt verhandeld in dollars. De inkoopprijs van ruwe olie is in één jaar fors gedaald, of beter gezegd: gehalveerd.  Van ruim 100 dollar de afgelopen jaren wordt ruim 50 dollar per vat betaald in 2015. Maar omdat de euro steeds minder waard wordt ten opzichte van de dollar, betaalt de consument meer aan de pomp. De prijs van ruwe olie is laag en zal dit jaar naar verwachting laag blijven. Het duurt alleen nog even voordat de consument weer een lagere literprijs betaalt.

De brandstofprijzen zijn niet alleen afhankelijk van de dollar, maar ook van vraag en aanbod. Door de aangekondigde sanctieverlichting op Iran zal er meer aanbod in ruwe olie komen. Op het moment dat Iran meer mag produceren, zal de lage olieprijs nog meer onder druk komen te staan. Iran bezit zo’n 10% van de wereldolievoorraad. Als het aanbod nog groter wordt, zal de prijs per vat ruwe waarschijnlijk nog verder gaan dalen. Dat zal op termijn ook aan de pomp merkbaar zijn, tenzij de dollarkoers ook dit positieve bericht verstoort door nog verder in waarde te stijgen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.