Ads Top

Stresstest succesvol: Lochem zonder stroom

Donderdagavond is in Lochem het elektriciteitsnet bewust maximaal belast. De stresstest was een initiatief van Liander, de Universiteit Twente en LochemEnergie. De straten Koedijk, Haverkamp en Graanweg werden in het kader van een stresstest maximaal belast, door auto's op te laden en massaal pizza's te bakken. De voltage kwam onder het landelijk toegestane gemiddelde en rond 20.00 uur viel bij één van de drie fases de stroom uit.

Naast het testen van de capaciteit wilde LochemEnergie ook laten zien dat verantwoord omgaan met energie belangrijk is voor de toekomst. Zij zochten gisteravond doelbewust de limieten van het elektriciteitsnet op. “We kunnen dus niet allemaal op het zelfde moment een pizza in de oven bakken én onze elektrische auto opladen”, aldus een woordvoerder van LochemEnergie. In een uur tijd werd de belasting van het net geleidelijk opgevoerd met elektrische auto’s die geladen werden en vervolgens ovens waar gratis uitgedeelde pizza’s werden gebakken en andere elektrische huishoudapparatuur die massaal werd aangezet.

Het is voor het eerst in Nederland dat de stroomvoorziening op deze manier werd getest. Dat is hard nodig, want in de toekomst zullen er waarschijnlijk veel meer elektrische auto's rondrijden en zal er in binnenshuis ook steeds meer stroom worden gebruikt voor huishoudelijke apparaten. Daardoor wordt het elektriciteitsnet veel zwaarder belast dan nu het geval is.

Na de stroomuitval is Liander uiteraard meteen aan de slag gegaan om Lochem weer van stroom te voorzien

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.