Ads Top

'Constructie Qurrent roept vraagtekens op'

Energieleveranciers zijn niet blij met de werkwijze van Qurrent. Ze spreken van marktvervalsing, omdat er sprake zou zijn van een oneerlijk speelveld. Qurrent wordt gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij/stichting Doen als zijnde ‘goed doel’.

De Vastelastenbond, consumentenvereniging voor vaste lasten, sluit zich bij de kritiek aan. 'De liberalisering van de energiemarkt in 2004 zou voor eerlijke concurrentie moeten zorgen', zegt Dirk-Jan Wolfert, oprichter van de vereniging. 'Het is jammer dat er met deze constructies in de energiemarkt geopereerd wordt. Wij blijven werken aan een transparante energiemarkt en voelen ons dan ook genoodzaakt om onze leden van dergelijke constructies op de hoogte te brengen.'

In 2011 ontving Qurrent ruim 11 miljoen investeringsgeld vanuit stichting DOEN. Een stichting die maatschappelijke initiatieven ondersteunt. Stichting DOEN (opgericht door de Nationale Postcode Loterij) is 100 procent aandeelhouder van Qurrent. Stichting DOEN heeft met de Natuur- en Milieufederaties en het HIER Klimaatbureau vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij 13,5 miljoen euro gekregen voor ‘We Generate’, het plan waar het huidige Qurrent uit voort is gekomen. Daarvan is 11,9 miljoen euro is besteed aan het opzetten van Qurrent en 1,6 miljoen euro voor HIER Opgewekt. DOEN heeft additioneel 1,3 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de verdere uitrol van Qurrent.

DOEN Participaties, het investeringsfonds van DOEN, heeft eveneens een lening aan Qurrent Coöperatie verstrekt van 4,2 miljoen euro voor de aanschaf van windpark Hellegatsplein.

Qurrent is pur sang een commercieel energiebedrijf met een winstoogmerk. Dat blijkt ook uit doelstelling die Stichting DOEN op haar website schrijft. Op de website van Stichting DOEN staat een uitleg waarom men investeert in Qurrent: 'DOEN wil met Qurrent een voorbeeld neerzetten en kan niet wachten totdat anderen het groot overnemen. Wanneer de markt gericht is op opwekken en besparen dan is de opzet van DOEN geslaagd. De uiteindelijke doelstelling is een gezonde bedrijfsvoering met maximale maatschappelijke winst.'

Terwijl alle andere energieleveranciers anno 2015 veel marketinggeld moeten investeren in het werven van nieuwe klanten, krijgt Qurrent toegang tot het klantenbestand van de postcodeloterij. Miljoenen loterijdeelnemers van de Nationale Postcode loterij worden benaderd  om klant te worden bij Qurrent. Aangezien de Postcode loterij is bedoeld als loterij is het vreemd dat loterijdeelnemers een aanbod krijgen van het energiebedrijf dat met geld van diezelfde loterij is opgericht. Dit strookt ook niet met de voorwaarden van de Postcode Loterij*.

De werkwijze van Qurrent verschilt niet van andere energiebedrijven in Nederland. Er zijn meer energiebedrijven die 100 procent groene energie aanbieden en stimuleren het energieverbruik te verlagen door middel van isolatie of zonnepanelen.

Al eerder constateerde de Vastelastenbond dat er weinig tot geen onderscheidend vermogen is tussen Qurrent en andere groene energieleveranciers.

Qurrent zegt het voorbeeld te geven en een voorbeeld neer te zetten. Echter partijen als Greenchoice en Budget Energie bewijzen dit, met honderd duizenden klanten, al. Daarnaast zijn er nog tal van andere energieleveranciers die uitsluitend 100% groene energie leveren: Vandebron, Raedthuys, DGB, Windunie en tal van lokale initiatieven. Ook traditionele energieleveranciers bieden een product aan dat bestaat uit 100% groene energie uit Nederland (bijvoorbeeld: Eneco Hollandsewind, Nuon Windstroom, Essent Windstroom).

Qurrent geeft aan geen winst te maken op het energieverbruik. Ze bieden stroom en gas aan tegen de inkoopprijs. Echter, ze verdienen wel op de vastrechtkosten. Geen onbekend verdienmodel in de energiewereld. Aangezien dit 145,20 euro op jaarbasis is, wordt er wel degelijk geld verdiend aan de energie die klanten afnemen. Ook wordt er verdiend aan andere producten zoals isolatie en zonnepanelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.