Ads Top

Nominatie Europese Groene Hoofdstad 2017

Op woensdag 8 april maakte de Europese Commissie bekend dat gemeente ’s-Hertogenbosch meedingt naar de eervolle titel van Europese Groene Hoofdstad van het jaar 2017. Een zogenaamde European Green Capital is een rolmodel voor andere Europese steden.

De nominatie geeft een positieve impuls aan de verdere duurzame stedelijke ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch en de vele initiatieven in de stad die daaraan bijdragen. Ook Nijmegen, Essen (Duitsland) en Umea (Zweden) maken kans. Op 18 juni in Bristol wordt duidelijk welke stad de titel op haar naam mag schrijven.

Wethouder Hoskam: “Geweldig dat we genomineerd zijn. We willen de komende jaren stevig inzetten op duurzame ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch. Met onder meer het doel om innovatieve oplossingen te vinden voor een veilige, duurzame en gezonde leef- en woonomgeving. Dat doen we bijvoorbeeld via samenwerkingsverbanden zoals Agrifood Capital, SPARK en het Bossche Energieconvenant. De nominatie geeft daaraan een flinke impuls. Het helpt om de samenwerking met partijen in de stad uit te breiden en initiatieven uit de stad mee mogelijk te maken.”

De gemeente ligt op koers om in 2020 de eigen gebouwen klimaatneutraal te hebben. Daarnaast werkt ‘s-Hertogenbosch samen met vele partners aan duurzame ontwikkeling. Denk aan het Bossche Energieconvenant en Energie Nul73 voor een klimaatneutrale gemeente. Maar ook aan de inzet van transferia, de investering in een hoogwaardig fietsnetwerk en de stimulering van het gebruik van elektrisch vervoer.

Ook werkt de gemeente aan een robuuste structuur van water- en natuurgebieden (Groene Delta), in samenwerking met vele instellingen, bedrijven, overheden en vrijwilligers. Hierdoor is onder meer de bever weer te vinden in 's-Hertogenbosch en zijn we beter beschermd tegen hoog water.

Verder zijn er in de stad nieuwe bestemmingen gevonden voor monumentale panden zoals de Gruyterfabriek en de Verkadefabriek. In 2013 is AgriFood Capital opgericht, als katalysator voor innovaties in de agrifood sector binnen thema's als duurzaamheid, voeding en gezondheid. En in 2014 hebben we samen met partners SPARK opgezet: een innovatiecampus waar producten worden ontwikkeld die de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van de gebouwde omgeving verbeteren. Gemeente ’s-Hertogenbosch zet daarmee in op het creëren van werkgelegenheid in combinatie met duurzame ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.