Ads Top

Zonneboten-goeroe promoveert

Net als in veel andere sectoren wordt ook in de (recreatieve) scheepvaart de roep om nieuwe energiebronnen steeds sterker. UT-promovendus Tim Gorter, goeroe op het gebied van zonneboten, draagt daar met zijn werk aan bij. Gorter, die aan twee WK’s zonnebootracen deelnam en het WK van dit jaar voorbereidt, geeft met zijn designtool een nieuwe dimensie aan het ontwerp van zonneboten.
De recreatievaart ondervindt veel voordelen van varen op zonne-energie. Vrijwel geluidloos en lokaal emissievrij varen is een van de kernpunten van PV (photovoltaïsche) boten. Tim Gorter onderzocht de mogelijkheden van varen op zonne-energie en zorgt voor een beter ontwerp van de boten en meer inzicht in de keuze van de onderdelen.
“Vooral in de recreatieve vaart, bij jachten tot zo’n 25 meter, zien we een sterke toename van boten op zonne-energie”, vertelt Gorter. “De eerste, primitieve zonneboot stamt al uit 1975. Dat was een simpele catamaran met één stoeltje. In de jaren ’80 zette de ontwikkeling zich voort, vooral op de Zwitserse meren. In de jaren ’90 kwamen er pas echt exemplaren die goed werkten en sinds 2006 maken de innovaties flinke sprongen. We zien nu dat die innovaties uit de zonnebotenwereld zelfs gebruikt worden in de, veel bekendere, zonneauto’s. Zo waren de accu’s van de zonnewagens waarmee de teams uit Twente en Delft afgelopen jaar meededen aan de World Solar Challenge afkomstig uit zonneboten.”
Gorter werkte tijdens zijn promotieonderzoek samen met veel jachtontwerpers. Integratie van zonne-energie in een eerdere fase van het ontwerpproces stond daarin centraal. “De ontwerptool die ik heb ontwikkeld, houdt rekening met veel verschillende facetten. Denk daarbij aan rompontwerp, de energiebalans, emissie, gewicht, techniek en celefficiëntie. Ook werk ik nauw samen met de provincie Friesland, die de recreatieve vaart CO2-neutraal wil maken door middel van elektrische boten en zonneboten. Dieselvervuilende boten zijn niet meer van deze tijd.”
Waar in Australië de World Solar Challenge op de weg georganiseerd wordt, doen ze dat in Friesland op het water. Gorter nam in 2010 en 2012 deel aan deze World Cup for Solar Powered Boats, nu omgedoopt tot DONG Energy Solar Challenge. Ook werkte hij aan de realisatie van een aantal deelnemende boten. Ook dit jaar racet hij mee, te midden van een sterk mondiaal deelnemersveld. Met 43 teams had de race van 2010 een recordaantal deelnemers. Er deden voor het eerst zonneboten met draagvleugels mee, waarmee aanzienlijk sneller gevaren werd. In 2006 deed de snelste zonneboot bijna 17 uur over een afstand van 200 kilometer, in 2010 werd deze afstand in minder dan 11,5 uur afgelegd en in 2012 was dit nog sneller; 10 uur en 40 minuten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.