Ads Top

Doe mee en tel de zon!

Op steeds meer Nederlandse daken liggen zonnepanelen. Voor veel mensen met zonnepanelen is het echter onduidelijk of ze ook optimaal werken. Daarom doen de Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom tijdens de Solar Days komende week onderzoek naar de kwaliteit van zonnepanelen. De uitkomsten worden zaterdag 24 mei bekend gemaakt in Kassa.

Zonne-energie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken verdubbeld. Op ruim 160.000 daken liggen zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink omlaag gegaan, waardoor het voor consumenten veel goedkoper is om met zonnepanelen op het dak energie op te wekken dan om stroom van het net te kopen.

Wilfried van Sark doet voor de Universiteit Utrecht en de Stichting Monitoring Zonnestroom onderzoek naar zonne-energie. Volgens Van Sark is er weinig informatie over de opbrengst van zonnepanelen. "Er is meetapparatuur nodig om dat te registeren en uit te lezen. Aangezien de aanschaf van zonnepanelen een flinke uitgave is, hebben veel consumenten die apparatuur niet aangeschaft. Ook zien we dat veel installateurs de informatie voor zichzelf houden. Daarnaast is het voor consumenten vaak lastig de uitgelezen data te interpreteren, omdat er geen referentie is", aldus Van Sark. "Door de opbrengst in de meetweek te vergelijken met de zonne-instraling van die week, kan bekeken of een systeem optimaal functioneert en als dat niet zo is wat de oorzaak is, zoals bijvoorbeeld schaduw of niet goed ingeinstalleerde panelen."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.