Ads Top

Zonne-energie verdrijft kolen en gas van de markt

Sociaal ondernemer, auteur, geoloog, universitair gastdocent van Oxford en Cambridge en oprichter van Solarcentury Jeremy Leggett stelt dat zonne-energie de energie-industrie tegen 2020 geheel veranderd zal hebben en daarmee de samenleving. Hij voorspelt halverwege dit decennium een grote oliecrisis, omdat de olievoorraden kleiner zijn dan oliemaatschappijen en regeringen de wereld voorhouden. ,,Dat zal voor veel mensen als een complete verrassing komen en zal de energiekaart van de wereld herschrijven," aldus Leggett. ,,Weinig mensen begrijpen hoe totaal ontwrichtend zonne-energie is voor de traditionele bedrijfsmodellen op energiegebied en hoe ontwrichtender dat gaat worden. Vooral de mensen in de traditionele energiebedrijven niet, terwijl hun bedrijfsmodel in een zogeheten dodelijke spiraal is beland als gevolg van mislukkingen, de opkomst van wind- en zonne-energie en andere factoren. Maar ook de mensen in de olie- en gasindustrie niet, terwijl zij daarna aan de beurt zijn om te verdwijnen in een nieuwe wereld waarin zonne-energie groeit."

Voorzitter Thierry Lepercq van Solairedirect ziet alle kosten rondom zonne-energie continue dalen en het rendement van zonnecellen toenemen. Daardoor is de kostprijs van zonne-energie in gebieden als Chili en Texas nu al gedaald tot 5 cent per kilowattuur en 7 cent in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika, India en Azië. In Afrika en Azië is olie- en gas alleen nog goedkoper omdat het onder de marktprijs wordt verkocht. In 2018 of 2020 kost zonnestroom daar echter 3,5 tot 5 cent per kilowattuur. Zonne-energie kan twintig jaar lang voor een vaste lage prijs worden aangeboden en daar kan geen concurrent tegenop. ,,Zonne-energie wordt niet zomaar concurrerend, maar ultra concurrerend en zal bijna alle andere energiebronnen vervangen als basisleverancier van stroom," aldus Lepercq.

Dat voorspellen de internationale topondernemers en zonne-energiegoeroes Jeremy Leggett en Thierry Lepercq en toponderzoeker professor Wim Sinke, die zullen spreken tijdens de conferentie The Solar Future NL 2014, die Solarplaza op 27 mei organiseert in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Door verder dalende kosten en verbeterde technieken zal zonne-energie de komende jaren zo hard groeien dat het bestaande kolen- en gascentrales nog meer gaat beconcurreren en op de langere termijn zelfs van de markt stoot. Bestaande energiebedrijven voelen nu al dat ze hierin mee moeten gaan om hun voortbestaan te redden. De voorspelde groei komt niet alleen van zonnepanelen op daken van huishoudens, maar vooral door grote zonnecentrales die met gefinancierd kapitaal overal ter wereld worden opgestart.
Door lagere rentes en financieringskosten zullen handelaren in zonne-energie de markt gaan beheersen. Dat zullen volgens Lepercq een paar grote spelers in de wereld zijn en energiebedrijven die het wereldwijde elektriciteitsnet gebruiken om met stroom uit zonne-energie bestaande markten in andere landen binnen te dringen en te concurreren met ouderwetse energiebedrijven. Zonnestroom van huishoudens speelt volgens hem een marginale rol in die strijd. Lepercq: ,,Zonnepanelen op daken zullen in de levering van stroom geen grotere rol spelen dan moestuinen in het voeden van grote stedelijke samenlevingen."

Wim Sinke, Professor aan de Universiteit van Amsterdam, Manager Programmaontwikkeling bij ECN Zonne-energie en voorzitter van het European Photovoltaic Technology Platform denkt ook dat zonne-energie niet te stoppen is. Hij ziet het rendement van zonnepanelen de komende jaren verder stijgen en de prijzen dalen. Daardoor zal de mondiale markt blijven groeien. ,,Zonne-energie heeft geen doorbraak nodig, zonne-energie ís de doorbraak. Gewoon de trend doorzetten van de afgelopen decennia en de wereld ligt open. Revolutie door evolutie," stelt Sinke.
Volgens hem kunnen zonnestroomsystemen in Nederland rond 2020 stroom opwekken tegen 10 eurocent per kilowattuur of zelfs aanzienlijk minder, afhankelijk van hoe je rekent. Daarbij is dan rekening gehouden met herstel van gezonde marges in de door overproductie geteisterde sector. Sinke: ,,Op langere termijn kun je in Nederland voor minder dan 5 cent zonnestroom opwekken. In zonnige gebieden voor 2 of 3 cent. Dat is goedkoper dan stroom uit de meeste andere bronnen. Met 5 cent concurreer je op basis van opwekkosten met elektriciteit uit nieuwe kolencentrales, al zegt dat nog niet zoveel over hoe de markt zich dan zal ontwikkelen."

Sinke denkt niet dat bestaande energiebedrijven geheel zullen verdwijnen. ,,Partijen die meebewegen kunnen business blijven maken, partijen die de toekomst ontkennen zullen het veld moeten ruimen. Ik ontmoet echter veel mensen uit bestaande bedrijven die heel goed begrijpen wat er gaande is en zoeken naar manieren om hun business te laten meebewegen. Makkelijk is dat niet, maar onmogelijk ook niet," aldus Sinke.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.