Ads Top

Daling dieselafzet aan de grens zet door

De dieselafzet langs de grens is als gevolg van de accijnsverhogingen begin dit jaar in april 2014 weer verder teruggelopen. Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten in april liefst 40 procent minder diesel dan in april 2013. Bij benzine bedroeg de daling 13 procent. Brancheorganisaties BETA, BOVAG en NOVE onderzochten de cijfers van 458 tankstations in het hele land.

Van de 458 onderzochte tankstations in april zijn er 69 op maximaal 5 km van de grens gevestigd. In heel Nederland werd in april 125 miljoen liter minder benzine, diesel en LPG getankt dan in april 2013; een verlies dat gelijk is aan dat in maart van dit jaar. In de grensstreek blijft met name het aantal verkochte liters diesel dalen. Noteerden we vorige maand nog een verschil van 35 procent, in april is dat opgelopen naar 39 procent.

Staatssecretaris Wiebes van Financien heeft aangekondigd eind deze maand met zijn evaluatie van de brandstofaccijnsverhogingen te komen, waar de drie organisaties Beta, BOVAG en NOVE al sinds het begin van dit jaar op aandringen.

Koos Burgman, algemeen directeur van BOVAG: "Linksom of rechtsom: we weten dat er iets ernstig mis is. In de grensstreek en in heel Nederland. De situatie bij de Duitse en Belgische pompen spreekt boekdelen. Net als onze maandelijkse meting van de terugloop van verkochte liters brandstof. Die accijnsverhogingen moeten zo spoedig mogelijk worden teruggedraaid."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.