Ads Top

Nijmegen uitgeroepen tot Solar City 2014

Een jaar lang mag Nijmegen de titel 'Solar City 2014' dragen. Nijmegen en Amsterdam scoorden het hoogste bij de vakjury die bestond uit vertegenwoordigers van de zonne-energie sector, te weten Holland Solar, Agentschap NL, Vereniging Eigen Huis en branchevereniging UNETO-VNI. De juryvoorzitter prees Nijmegen als voorloper op het gebied van zonne-energie, bijvoorbeeld vanwege het ondernemende karakter van de projecten en de durf om de nek uit te steken.

Steeds meer particulieren leggen zonnepanelen op hun dak. Dat blijkt uit de 800 subsidies die de gemeente de afgelopen twee jaar heeft uitgegeven. Er zijn daarnaast veel mensen die dit wel willen, maar niet kunnen. Denk aan huurders, flatbewoners, bewoners van monumentale panden en woningeigenaren waarvan het dak niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Nijmegen heeft voor deze mensen twee Zonneparken aangelegd op daken van gemeentelijke gebouwen. Bijzonder aan dit project is de saldering: de opgewekte energie wordt verrekend met de energierekening thuis alsof de panelen op het eigen dak liggen. Netbeheerder Liander stelt meetgegevens hiervoor ter beschikking.

Bijzondere projecten in Nijmegen zijn verder de Zonatlas, waarop iedereen zijn eigen huis kan bekijken op zonnekracht en de samenwerking met de Zevenheuvelenloop. De organisatie hiervan vraagt deelnemers die niet met OV of fiets komen, een extra bijdrage. De opbrengst hiervan gaat naar scholen, die hiervoor zonnepanelen kunnen aanleggen. Vorig jaar is hiermee 100.000 euro uitgekeerd.

Wethouder Harriët Tiemens: “Ik ben er trots op komende jaren wethouder te mogen zijn van Nijmegen, waarin zoveel bewoners, woningcorporaties en bedrijven enthousiast en innovatief aan de slag zijn met zonne-energie. Laten we dit de komende jaren voortzetten!“

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.