Ads Top

Nederlandse energiebedrijven verkopen steeds meer sjoemelstroom

Terwijl de vraag naar groene stroom snel groeit leveren de Nederlandse energiebedrijven steeds meer vuile stroom of met buitenlandse certificaten vergroende 'sjoemelstroom'.

Uit het jaarlijkse onderzoek van alle stroometiketten blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de aanbieders die actief zijn op de Nederlandse markt. Delta, E.on en Nuon zijn de grootste 'viespeuken' als het gaat om de uitstoot van CO2. Delta, Essent, Nuon en Atoomstroom produceren het meeste kernafval. Aan de groene kant van het spectrum profileren zich 100% duurzame aanbieders als Windunie, Raedthuys en Greenchoice met een groot en snel stijgend percentage Nederlandse windenergie in de mix. Nieuwe spelers zijn er ook, zoals Huismerk Energie. Dat bedrijf biedt ook uitsluitend Nederlandse windenergie aan - maar die betrekken ze van de Windunie.

Groene stroom wordt gecertificeerd met 'Garanties Van Oorsprong' (GVO's). Ook in 2013 zijn er massaal waterkracht-GVO's uit met name Scandinavië geïmporteerd om de levering aan Nederlandse klanten te "vergroenen". De import van GVO's steeg in 2013 met 21,5%, van 32,8 naar 39,8 TWh. Dat is drie keer de hoeveelheid groene stroom die daadwerkelijk in Nederland wordt geproduceerd. Nederlandse bedrijven als NLE (Nederlandse Energiemaatschappij), Main Energie, Woonenergie en Innova 'vergroenen' zo spotgoedkoop hun klanten maar dragen niet bij aan het daadwerkelijk duurzaam maken van de Nederlandse energievoorziening.

Alle bedrijven die in Nederland elektriciteit aanbieden zijn wettelijk verplicht om voor 1 mei het etiket van hun stroom-portfolio te publiceren. WISE onderzoekt deze etiketten al sinds 2006 en zet ze op een rij op de website www.wisenederland.nl. Zo kun je ook meteen zien hoe een bedrijf zich ontwikkelt.






Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.