Ads Top

Delftse leerlingen vervangen energieverslindende deurbellen door Solar Bells

Als alle Europeanen een deurbel op zonne-energie hebben, scheelt dat maar liefst twee kolencentrales. Op 23 mei zetten 160 leerlingen van de Delftse Max Havelaarschool, Bonte Pael en Bernadette Mariaschool, onder begeleiding van Ad van Wijk, professor Duurzame Energie Systemen aan de TU Delft hun eigen deurbel op zonne-energie in elkaar.

De leerlingen overhandigen het eerste exemplaar aan de heer Verkerk, burgemeester van Delft. Dit gebeurt om 13:30 uur tijdens de kick-off van het Delftse ZOMERfestival op het Bastiaanseplein in Delft.

Per jaar gebruikt een deurbel gemiddeld 50 kWh aan elektriciteit. Als alle inwoners van Europa een zonnecel op hun deurbel plakken, dan kan de transformator erachter de deur uit. Elk huishouden bespaart dan jaarlijks 50 kWh en als iedereen in Europa dat zou doen, scheelt dat twee kolencentrales. TU Delft professor Duurzame Energie Systemen en begeleider van het Solar Bell project Ad van Wijk: ‘Een transitie naar duurzame energiesystemen kan ook heel klein beginnen zoals bij de deurbel.’

De leerlingen zetten op 23 mei 160 Solar Bells in elkaar en monteren die daarna thuis naast de voordeur. De TU Delft is blij dat zoveel leerlingen meedoen aan het project. De universiteit zet zich al langere tijd in om jongeren te betrekken bij innovaties en techniek. Van Wijk: ‘Jongeren  moeten ervoor zorgen dat als ze later een huis kopen, de Solar Bell al naast de voordeur hangt.’                                              

De Solar Bell actie is een initiatief van the Green Village van de TU Delft. Op de campus werken wetenschappers, studenten en bedrijven aan een innovatief en duurzaam ‘dorp’. In het dorp wordt straks zoveel mogelijk energie uit zon, wind en beweging gehaald en afval wordt hergebruikt of bewerkt.  

De Solar Bell-actie vindt plaats tijdens de kick off van het ZOMERfestival in Delft. Op 23, 24 en 25 mei staat de historische binnenstad van Delft drie dagen lang in het teken van het ZOMERfestival. Tijdens het festival presenteren TU Delft, Ondernemersfonds Delft Gebied 11, Hogeschool Inholland en De Haagse Hogeschool een aantal van hun nieuwste technologische innovaties. Om zoveel mogelijk mensen voor de techniek te interesseren, tovert ZOMERfestival de binnenstad om tot één grote parade van muziek, food, kunst, spoken word en techniek. Van jong tot oud, van wetenschapper tot smulpaap. Het festival combineert techniek met de sfeer van de grote muziekfestivals, het culinaire aanbod van Rollende Keukens en het stadsgevoel van de Parade.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.