Ads Top

Eerste postcoderoosproject met biogas van start

Deze week start energiecoöperatie ‘Emmeloord Opgewekt’ met het opwekken van groene stroom op de voormalige vuilstortplaats Het Friese Pad te Emmeloord. Bewoners van Emmeloord kunnen profiteren van de opgewekte energie door middel van de postcoderoosregeling. Het is voor het eerst in Nederland dat van deze regeling gebruikt gemaakt wordt voor een biogasproject. De energiecoöperatie werkt hiervoor samen met Energie Pioniers Noordoostpolder en duurzame energieleverancier Greenchoice.

Op Het Friese Pad is in het verleden ruim 2 miljoen m3 afval gestort. In 2010 is de 17 meter hoge stortplaats volledig afgedicht en ingericht als golfbaan. Door een natuurlijk proces van ‘psychrofiele vergisting’ wordt in de stortplaats zogenaamd stortgas gevormd. Stortgas is een hernieuwbare energiebron. In plaats van het gas af te fakkelen wordt het milieuverantwoord toegepast voor de productie van elektriciteit. Het stortgas wordt getransporteerd naar een gasmotor met generator die de duurzame stroom opwekt.

Zo’n 300 inwoners van Emmeloord kunnen lid worden van de coöperatie Emmeloord Opgewekt en zo gebruikmaken van de zogenoemde ‘postcoderoosregeling’. Via deze regeling hebben deelnemende huishoudens recht op teruggave van hun energiebelasting wat een fikse besparing op hun stroomrekening oplevert. Het is uniek in Nederland dat de regeling op deze schaal (>1.200.000 kWh per jaar) en gebruikmakend van stortgas wordt toegepast.

De samenwerking met energiecoöperatie Emmeloord Opgewekt is voor Greenchoice weer een nieuwe stap in de ambitie om zoveel mogelijk lokaal opgewekte energie te stimuleren en klanten te betrekken bij de decentrale energietransitie.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.