Ads Top

Zonnecellen: nieuw materiaalinzicht toont de weg naar hoger rendement

Een nieuwe grootschalige studie van tien onderzoeksinstituten in Europa en China, waaronder het UHasselt-Instituut voor Materiaalonderzoek imo-imomec en EnergyVille, biedt nieuwe inzichten om organische zonnecellen te verbeteren.

De studie biedt chemici en fysici duidelijke richtlijnen om het volledige potentieel van dit type zonnecel op een veel kortere tijd te kunnen benutten.

De markt van organische zonnecellen is groeiende. Deze dunne zonnecellen, gemaakt uit verschillende polymeren en pigmenten, zijn heel licht van gewicht, erg soepel en oprolbaar, hebben een korte terugverdientijd en een ultralage co²-voetafdruk. Ze kunnen op grote schaal worden ingebouwd in gevels van gebouwen of op specifieke oppervlakken zoals de toren van windturbines of de buitenmuur van biogasinstallaties.

Gelet op het grote commerciële potentieel van organische zonnecellen, springen meer en meer Europese bedrijven op de kar. Zo kondigden al meerdere bedrijven massaproductie aan van een jaarlijks volume van 1 miljoen vierkante meter. Maar tegelijk is er nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig om de kloof tussen de testen in het lab en de traditionele zonnecellen die massaal op de markt beschikbaar zijn, te verkleinen.

De studie biedt namelijk een nieuw, veel uitgebreider beeld van de fysica van ternaire zonnecellen. Via heel wat spectroscopische experimenten en chemische simulaties via kwantumberekeningen konden de onderzoekers het gedrag van de organische zonnecellen voorspellen wanneer er een derde absorber werd toegevoegd. Dit zorgt voor een veel betere kennis over hoe de organische zonnecellen opgebouwd kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.