Ads Top

Bijna helft energieleveranciers verhoogt vaste leveringskosten

De variabele energietarieven dalen, maar de vaste leveringskosten stijgen bij vier van de tien onderzochte energieleveranciers. Bij deze energieleveranciers stijgt de energierekening gemiddeld met zo’n 40 euro per jaar.

De vaste leveringskosten van variabele energiecontracten zijn – net als de tarieven – aan verandering onderhevig en mogen elk moment aangepast worden. Deze administratieve kosten betalen consumenten maandelijks voor hun energieverbruik.

De Vastelastenbond onderzocht de leveringskosten van energieleveranciers en ontdekte prijsstijgingen (zie tabel). ENGIE is van 6,79 euro naar 8,81 euro gegaan. Op jaarbasis betalen klanten van deze energieleverancier 48,48 euro meer. Delta verhoogde het vaste leveringstarief van 5,41 euro naar 6,54 euro. Per jaar zijn klanten 27,12 euro meer kwijt voor de vaste leveringskosten. OXXIO ging van 4,99 naar 5,99 euro (klanten betalen jaarlijks 24 euro meer voor deze kosten). Consumenten betalen twee keer vaste leveringskosten: één keer voor stroom en één keer voor gas.

De zes overige energiebedrijven hebben geen wijzigingen doorgevoerd. Opvallend is dat deze tariefverhogingen afgelopen maand zijn ingegaan.

In juni waren de vaste leveringskosten lager. Uitzondering is United Consumers. Deze partij koos er juist om de kosten voor vastrecht te verlagen. In plaats van 12 euro betalen klanten nu 9,1 euro en dat betekent dat klanten jaarlijks bijna 70 euro minder hoeven te betalen voor deze kosten. Ondanks deze prijsverlaging zijn de vastrechtkosten van United Consumers nog steeds de hoogste van alle energieleveranciers.

Hoewel de inkoopprijzen voor energie laag liggen, is dat niet bij elke leverancier zichtbaar. De tarieven voor stroom liggen allemaal (net) onder het prijsplafond. De variabele tarieven voor gas liggen op twee uitzonderingen na allemaal onder prijsplafond. Alleen Eneco en OXXIO bieden tarieven aan die hoger liggen dan het prijsplafond. Voor een kuub gas betaal je bij Eneco 1,50 euro en bij OXXIO ben je voor je voor dezelfde hoeveelheid 1,49 euro kwijt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.