Ads Top

Enexis Netbeheer heeft 1 miljoen klanten met een kleine zonnepaneleninstallatie

Enexis Netbeheer heeft 1 miljoen klanten met een kleine zonnepaneleninstallatie (<15kW ≈ 50 panelen). Opgeteld ligt er inmiddels voor zo’n 4,3 gigawatt aan zonnepanelen op (vooral) woningen van particulieren. Ter indicatie: dat is ruim tien keer het vermogen van een stad als Eindhoven.

Het aantal klanten met zonnepanelen op hun dak neemt al jaren flink toe, maar sinds vorig jaar is de stijging geëxplodeerd. In 2022 steeg het aantal installaties met bijna 30 procent. Dit jaar komt de stijging – met het huidige tempo – zelfs op 45 procent uit. In de eerste helft van dit jaar werden er dagelijks zo’n 1500 nieuwe zonne-installaties geïnstalleerd.

Wel steeg het aantal storingen als gevolg van overbelasting aanzienlijk. De eerste helft van 2023 waren er rond de vijfhonderd storingen lokale storingen op het laagspanningsnet in de wijk door overbelasting van onze transformatoren. In heel 2022 waren dit er in ons verzorgingsgebied 267.

Om deze problemen te voorkomen en te verhelpen zet Enexis in op een nieuwe, pro-actieve aanpak. In wijken of gemeenten waar we problemen voorzien, pakken we nu – samen met onze aannemers – het laagspanningsnet in een gebied in één keer aan. We verzwaren de kabels en plaatsen waar nodig nieuwe transformatorstations.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.