Ads Top

Alliander investeert 641 miljoen euro in het eerste halfjaar 2023

In het eerste half jaar van 2023 investeerde netwerkbedrijf Alliander wederom flink in met name het uitbreiden en onderhouden van het gas- en elektriciteitsnetwerk. In totaal werd in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 60 miljoen euro meer geïnvesteerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks de forse investeringen en het werk dat wordt verzet, is het onmogelijk om het tempo van de energietransitie bij te houden, zegt de netbeheerder. Door flexibel gebruik te maken van het elektriciteitsnet, kan de druk op het net enigszins worden verlicht.

De komende jaren zal de drukte op het elektriciteitsnet alleen maar toenemen. Uitbreiden van het elektriciteitsnet is niet de enige oplossing als antwoord op de toenemende behoefte. Het is ook nodig om de capaciteit die er is, met elkaar optimaal te benutten. Dat kan bijvoorbeeld door als bedrijf te kijken waar je energie kunt besparen en door flexibel gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Wanneer het verbruik van elektriciteit meer over de dag wordt verspreid, ontstaan minder files tijdens de spitstijden. Hierdoor kunnen ondernemers van andere bedrijven eerder worden aangesloten. Bedrijven die hun elektriciteitsvraag flexibel inzetten, ontvangen daarvoor een vergoeding van de netbeheerder.

Alliander kijkt samen met ondernemers naar de mogelijkheden die bedrijven hebben om dit toe te passen. De eerste voorbeelden zijn er inmiddels. Zo besloot een kwekerij in Zuid-Holland onlangs haar elektriciteitsvraag te flexibiliseren. Daarmee konden direct negen andere ondernemers worden geholpen met een aansluiting op het net. Alliander roept ondernemers van bedrijven met een aansluiting groter dan 1 megawatt op zich te melden wanneer zij denken ook flexibel gebruik te kunnen maken van hun elektriciteitsaansluiting.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.