Ads Top

Vattenfall zet speurhonden in voor opsporing lekkages warmtenet

Vattenfall doet onderzoek naar de inzet van speurhonden bij het lokaliseren van lekkages in het stadswarmtenet.

De eerste resultaten zijn veelbelovend en er wordt nu gekeken hoe de opsporing met honden nog efficiënter kan zodat de huidige technische methoden van opsporing wellicht vervangen kunnen worden.

Samen met Scent Imprint for Dogs (S.I.F.D.), een Nederlands bedrijf dat trainingen geeft op het gebied van speuren met honden, werd een speciale stadswarmtelekkage-training op poten gezet.

De honden werden getraind op de geur van gedemineraliseerd water én de geur van pur. Demiwater komt vrij wanneer een stadswarmteleiding lek is en water lekt. De geur van pur komt vrij wanneer water van buitenaf in de mantel van de stadswarmteleiding komt, dit tast de isolerende pur laag aan die dan een geur afgeeft.

Er zijn momenteel drie honden getraind. Harry en Nemo zijn gespecialiseerd in het opsporen van demiwater en Juro is specialist in het ruiken van pur. Wanneer de hond een lekkage vindt, gaat hij zitten en wijst de plek aan met zijn neus.

De honden worden nu alleen nog ingezet in Almere. Het doel is de opsporing met honden zo efficiënt te maken dat ze straks op meer plekken kunnen worden ingezet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.