Ads Top

'Spraakverwarring in berichtgeving over Vandebron'

Vorige week kondigde Vandebron een heffing aan voor klanten die zonnestroom terugleveren. Dit leverde een storm aan reacties op. Hierbij ontstond veel spraakverwarring, omdat kreten als netcongestie, salderen en terugleververgoeding dwars door elkaar werden gebruikt.

In veel reacties werd het besluit van Vandebron gekoppeld aan netcongestie. Netcongestie gaat over drukte op het elektriciteitsnet. Het zorgt ervoor dat bedrijven hun aansluiting soms niet meer mogen verzwaren. Hierdoor kunnen zij niet uitbreiden, niet overstappen op elektrisch verwarmen en geen oplaadpunten voor elektrische voertuigen plaatsen. Ook het terugleveren van stroom aan het net is niet altijd mogelijk.

De netbeheerder beheert het elektriciteitsnet. Een energieleverancier zoals Vandebron heeft daar weinig mee te maken, verduidelijkt Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular.

De heffing die Vandebron oplegt komt dan ook niet ten goede aan de verzwaring van het net. De heffing is dus geen gevolg van netcongestie.

Op bepaalde tijdstippen wordt veel zonnestroom teruggeleverd aan het net. De waarde van zonnestroom is dan soms zelfs negatief. Dat wordt duidelijk als je een dynamische prijs betaalt: betalen als je teruglevert en geld verdienen als je stroom inkoopt. Wie een contract met vaste prijzen heeft merkt daar nu niets van. De energieleverancier draait op voor die negatieve kosten. Vandebron legt die kosten nu bij de opwekker.

In meerdere berichten werd genoemd dat Vandebron op eigen houtje stopt met salderen. Dat klopt niet. Vandebron legt een heffing op voor teruglevering, maar blijft salderen. Salderen is een overheidsmaatregel. Salderen houdt in dat teruggeleverde stroom verrekend wordt met de zelf verbruikte stroom. Dit levert vooral een voordeel op, omdat de zonnepaneelbezitter hierdoor geen energiebelasting betaalt. Ook klanten van Vandebron houden dus voorlopig dat belastingvoordeel.

De aangekondigde afbouw van salderen vanaf 2025 heft dat belastingvoordeel op. Het kan ook voordelen voor energieleveranciers opleveren, maar dat hangt af van hoe de afbouw wordt opgezet. Als de overheid een minimum terugleververgoeding eist, dan is dit fijn voor de zonnepaneelbezitter maar niet voor de energieleverancier. Want die zit nog steeds met de negatieve prijzen voor zonnestroom.

Door de snelle stijging van het aantal zonnepanelen op daken wordt ook steeds meer teruggeleverd. Dit zorgt voor problemen en daarom is het belangrijk om te kijken naar oplossingen.

De beste oplossing is zorgen dat opgewekte stroom zoveel mogelijk gelijk wordt gebruikt, bijvoorbeeld door apparaten aan te zetten en elektrische auto’s op te laden als de zon schijnt. En lukt dat niet, dan komt opslag in beeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.