Ads Top

ERC Advanced Grant voor onderzoek naar efficiëntere zonnecellen

René Janssen, hoogleraar aan de faculteiten Chemical Engineering and Chemistry en Applied Physics, ontvangt een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar perovskiet zonnecellen. Hij wil zonnecellen met dit materiaal tot twee keer efficiënter maken vergeleken met de huidige zonnepanelen van silicium. Janssen zoekt vijf promovendi en 1 postdoc om hem te helpen met het onderzoek.

De subsidie van 3,0 miljoen euro wordt toegekend door de European Research Council (ERC). Het is bedoelt voor gevestigde wetenschappers met een baanbrekend, risicovol onderzoeksvoorstel. De prijs is persoonlijk, en de onderzoeker kan de financiering gebruiken voor zijn of haar onderzoek in de komende vijf jaar.

Janssen ontvangt voor de tweede keer een ERC Advanced Grant. In 2013 onderzocht hij met de subsidie hoe je organische halfgeleiders kunt gebruiken in zonnecellen. Hij keek toen hoe de cellen zo efficiënt mogelijk water in waterstof en zuurstof kunnen splitsen en hoe kooldioxide gereduceerd kan worden.

Nu kijkt Janssen naar het materiaal perovskiet. Dit is een veelbelovend materiaal voor zonnepanelen. De huidige panelen met silicium kennen een maximale efficiëntie van zo’n 27 procent. Perovskiet zou die efficiëntiewaarde moeten kunnen evenaren. Janssens doel is zonnecellen te ontwikkelen die twee keer zoveel energie kunnen produceren vergeleken met silicium zonnepanelen.

En dat is belangrijk, want wereldwijd wekken we nog maar 2 terawatt van de in totaal benodigde 19 terawatt aan vermogen op met zonnepanelen en windturbines. Als we al onze energie wereldwijd groen willen opwekken, hebben we dus nog tien keer zoveel nodig.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.